Güncel
Giriş Tarihi : 20-06-2013 00:08   Güncelleme : 20-06-2013 00:08

Üniversite tercihleri öncesinde gözde mesleklere dikkat edin!

Geleceğini şekillendirmek isteyen yüz binlerce üniversite öğrenci adayı yine zorlu bir tercih dönemi içerisinde. Bu zorlu tercih döneminde gençlere rehber olabilecek bir konuda anket çalışması gerçekleştirildi.

Üniversite tercihleri öncesinde gözde mesleklere dikkat edin!

İş Bulmanın Kolay yolu Secretcv.com’un 22 Mayıs-2 Haziran tarihleri arasında 27.300 kişiyle yaptığı anket sonucuna göre; geleceğin mesleği %17 ile “Sosyal Medya Uzmanlığı” oldu. %15 ile İş sağlığı ve güvenliği ikinci sırada yer alırken, %14 ile Nanoteknoloji mühendisliği üçüncü sırada yer aldı. Bu meslekleri sırasıyla %12 ile Yazılım mühendisliği, %11 ile Psikoloji, %7 ile Finans danışmanlığı, %6 ile Moleküler biyoloji, %5,5 ile Uzay mühendisliği, %5 ile Hemşirelik ve sağlık memurluğu ve Bilgisayar sistem analistliği izledi.

 

 

 

 

Sosyal Medya Uzmanlığı Birinci Sırada Yer Aldı…

 

Dijitalleşen dünyada oldukça popüler hale gelen sosyal medya kullanımını bütünsel bir strateji ile yönetmeye çalışan firmalar bu alanda kariyer yapmak isteyenlere kapılarını açıyor. Markaların konumlanması ve rakipleriyle rekabet edebilmesi için dinamik, aktif ve verimli bir şekilde sosyal medyayı kullanması gerekliliği ortaya çıktı. Ve bu ihtiyacın ortaya çıkmasıyla birlikte sosyal medya uzmanlığı pozisyonu şirketlerde yerini almaya başladı. Bir sosyal medya uzmanının yaratıcı, özgün, meraklı kişilik özelliklerinin yanında iletişimi çok iyi bilen, twitter, facebook, friendfeed, sözlükler, bloglar, forumlar gibi sosyal ağları etkin kullanabilen, içerikler oluşturabilen, kriz yönetimi konusunda deneyimli,  strateji üretebilen, mobil pazarlama ve sosyal medya raporlama konularına hakim olması bekleniyor. Üniversitelerde Sosyal Medya Uzmanlığı bölümü henüz çok yaygın olmasa da birkaç üniversite Yeni Medya konusunda lisans ve lisansüstü programları açmaya başladı bile. Geleceğin facebook, twitter ve daha birçok sosyal medya mecrasının fikirlerini bulacak, markaların içeriklerini oluşturacak yaratıcı ve donanımlı gençler bu programları tercih edebilir. Ayrıca Halkla İlişkiler ve Reklamcılık, Pazarlama, İşletme gibi bölümlerden mezun olan gençler de dijital medya konusunda eğitimlere katılarak ve kendilerini bu konuda geliştirerek sosyal medya uzmanı olabiliyorlar. Fakat unutulmaması gereken en önemli nokta, bir sosyal medya uzmanının işinin hakkını verebilmesi için 7/24 çalışması gerekliliğidir.

 

Sosyal Medya Uzmanı Ne Yapar:

 

  • Sosyal medya ağlarında marka veya şahıs hakkında konuşmaları takip eder, yazılanlara göre bir iletişim stratejisi oluşturur.
  • Sosyal medya platformlarına özel kampanyalar, yarışmalar kurgular.
  • Rakiplerin paylaşımlarını takip ve analiz eder.
  • Düzenli olarak sosyal medya raporları hazırlar.
  • Raporların sonuçlarına göre daha etkili bir iletişim stratejisi oluşturur.
  • Dijital medya planlama yapar.

 

 

Anket çalışmasının sonuçlarına göre; ikinci en popüler meslek ise; İş Sağlığı ve Güvenliği Uzmanlığı oldu. 2013 yılında İş Sağlığı ve Güvenliği konusunda yeni düzenlemeler getirildi. Yapılan yeni düzenlemeyle her firma İş Güvenliği ve Sağlığı Uzmanı çalıştırmak zorunda. İş Sağlığı ve Güvenliği Uzmanı olabilmek için; mühendis, mimar, teknik öğretmen olmak ya da üniversitelerin Fen veya Kimya bölümleri mezun olmak gerekiyor. Üniversitelerin ve Meslek Yüksekokulları’nın İş Sağlığı ve Güvenliği programlarından mezun olan gençler de bu mesleği yapabiliyorlar.  Ancak öncelikle Bakanlıkça yetkilendirilen eğitim kurumlarında 180 saat teorik ve 40 saat uygulamalı eğitim almak şart. Teorik eğitimin ise; en fazla yarısı uzaktan eğitim ile verilebiliyor. Uygulamalı eğitimler ise; en az bir iş güvenliği uzmanının çalıştığı bir işyerinde yapılmalı.

 

 

İş Sağlığı ve Güvenliği Uzmanı Ne Yapar:

 

  • İş yerinde sağlıklı ve güvenli bir çalışma ortamının oluşturulması ve geliştirilmesi amacı ile verilecek eğitimleri belirler ve uygular
  • Riskleri ortadan kaldırıcı uygulamaları geliştirir
  • İş yerindeki tehlike ve riskleri değerlendirir
  • İş güvenliği uygulamalarının verimli kullanılmasını sağlar
  • İş güvenliği raporlarını hazırlar
  • İSG mevzuat takibini yapar, kurum içinde uygular ve denetler
  • Günlük, aylık ve yıllık olarak iş kazalarını değerlendirir

 

 

Üçüncü en popüler meslek; Nanoteknoloji Mühendisliği. Günümüzde hayata geçmiş birçok nano-teknolojik ürün var. Enerji, sağlık, inşaat, tekstil, savunma, plastik, kozmetik sektörlerinde bu konuda uzman kişilere ihtiyaç var. Çünkü nanoteknoloji sayesinde kullandığımız ürünler daha dayanıklı, daha kaliteli ve daha kolay üretilebilir olacak. Dünya nüfusunun artması ile birlikte nanoteknolojik ürünlere daha fazla ihtiyaç duyulacak. Fizikçiler, kimyagerler, biyologlar, elektrik-elektronik mühendisleri ve makine mühendisleri de bu konuda yüksek lisans yaparak uzmanlaşabiliyorlar. Geleceğe dair iyi bir yatırım yapmak isteyen gençler için oldukça keyifli bir meslek.

 

 

Nanoteknoloji Mühendisi Ne Yapar:

 

  • Metal, yarı iletken seramik, polimer, biyomalzemeler ve kompozit malzemelerin üretimi ve karakterizasyonunu yapar

 

  • Nano boyutta malzemelerin üretimi, özellikleri ve yöntemlerini geliştirir

 

  • Bilim ve teknolojiyi harmanlayarak inovasyon çalışmaları yapar

 

Diğer popüler mesleklere baktığımızda sırasıyla; Yazılım Mühendisliği, Psikoloji, Finans Danışmanlığı, Moleküler Biyoloji, Uzay Mühendisliği, Hemşirelik ve Sağlık Memurluğu, Bilgisayar Sistem Analistliği gibi mesleklerin ön plana çıktığını görüyoruz.

 

Üniversite öğrencilerinin meslek seçiminde dikkat etmeleri gereken en önemli noktalardan biri de mutlu olacakları bir meslek seçmeleri elbette. Kendilerini tanımaları ve hangi iş kolunda çalışmak istediklerine karar vermeleri için mutlaka part-time işlerde çalışmaları gerekiyor. Örneğin; sosyal medya bölümünde çalışmak isteyen bir öğrenci part-time olarak istediği bölümde çalışırken, o bölümün dinamiklerinin ve gerekliliklerinin kendisine uygun olmadığını anlıyor. Böylece mezun olduktan sonra daha bilinçli hareket ederek kişiliğine ve yetkinliklerine uygun iş alanlarına yönelebilir.

 

Yazılım Mühendisliği: Müşterilerden gelen talebe göre analiz ve tasarım yapar. Program yazar ve test eder. Yazılım sorunsuz şekilde yapıldıktan sonra, yönergesini hazırlayarak kullanıcıların eğitilmesini sağlar.

 

Psikoloji: Üniversitelerin Edebiyat Fakültelerine bağlı olan Psikoloji bölümünden mezun olan kişiler Psikolog unvanını alır. Fakat lisans eğitiminden sonra uzmanlaşmak için klinik psikoloji, aile terapisti gibi konularda yüksek lisans yapmaları gerekiyor.

 

Finans Danışmanlığı: Sigortacılık, Bankacılık, Borsa ve Finans, İşletme, Maliye, Muhasebe, Satış Yönetimi, Para ve Sermaye Yönetimi bölümlerinden mezun olan adaylar emeklilik şirketlerinde, sigorta acentelerinde ve bankalarda görev alabilirler. Satış odaklı, ikna kabiliyeti yüksek ve dinamik kişilik yapısına sahip adayların rahatlıkla yapabileceği bir meslek.

 

 

Moleküler Biyoloji: Üniversitelerin Moleküler Biyoloji ve Genetik bölümlerinden mezun adaylar genetik hastalıkların erken tanısı ve tedavisi, gen aktarımı, biyoteknoloji konularında uzmanlaşarak yurtdışında ya da yurtiçinde iş imkanları bulabilmekteler. Kanser tedavileri konusunda da önemli araştırmalar yapan ilaç firmaları Moleküler Biyoloji ve Genetik konusunda uzmanlaşmış adayları değerlendiriyorlar. Bu konuda akademik kariyer yaparak, araştırma kurumlarında danışmanlık ya da bilimsel kariyer de yapabilirsiniz.

 

 

Uzay Mühendisliği: Türkiye’de sadece sayılı birkaç üniversitede olan bu bölüm havada ve uzayda hareket eden araçların tasarımına yönelik bir mühendislik dalıdır. Uçak, helikopter, roket, füze, uydu, hava-uzay robotiği gibi hava ve uzay araçlarında yapılacak bilimsel ve teknolojik amaçlı deneylerin gerçekleştirilmesinde görev alırlar.

 

 

Hemşirelik ve Sağlık Memurluğu: Sağlık sektöründeki gelişmeler ve birçok özel hastanenin açılmasıyla birlikte hemşire ve sağlık memurlarına olan ihtiyaç da arttı. Hemşire ve Sağlık Memuru, sağlık kurum ve kuruluşlarında hastaların bakımında doktora yardımcı olan, aşı, iğne, pansuman, ilkyardım gibi müdahaleleri yapabilen kişilerdir.

 

Bilgisayar Sistem Analistliği: Teknolojideki olağanüstü gelişmeler ve hayatımızdaki birçok hizmetin dijitalleşmesiyle birlikte bilgisayar yazılımları ve sistemler oldukça öne çıktı. Sistem analistleri işletme içerisinde sistemi oluşturan personel, bilgisayar teknolojileri ve iş metotları sayesinde işlerin en iyi şekilde yerine getirilmesi için problemler ve gereksinimler üzerinde çalışır. Detaylarla uğraşmayı seven, analiz eden ve bilgisayar programlarına ilgi duyan kişilerin seveceği bir meslek dalı.

 

 

AdminAdmin