Güncel
Giriş Tarihi : 19-08-2013 12:36   Güncelleme : 19-08-2013 12:36

Suriyeli Kürtler vatanından ediliyor.

Suriye'de başta Kürt Yüksek Konseyi'nin denetiminde bulunan Kürt bölgesinin yanı sıra birçok yerde devam eden çatışmalar nedeniyle binlerce kişi evlerini terk ederek komşu ülkelere sığınmaya çalışıyor.

Suriyeli Kürtler vatanından ediliyor.

Semalka Sınır Kapısı, savaştan kaçan binlerce Kürt'ün sınıra yığılarak günlerce beklemeye başlaması üzerine Kuzey Irak'taki Bölgesel Kürt Yönetimi Başkanı Mesut Barzani'nin talimatıyla tamamen açıldı.

 

SINIR KAPISINDA İZDİHAM

Sınır kesiminde çoluk- çocuk yığılan binlerce kişi bu kez kayıklar yerine Dicle Nehri üzerindeki seyyar köprüden yürüyerek Kuzey Irak tarafına geçmeye başladı. Son 4 günde Suriye'den kaçan yaklaşık 20 bin Kürt, Irak Bölgesel Kürt hükümetinin denetiminde bulunan Kuzey Irak topraklarına geçiş yaptı. Büyük bir izdihamın yaşandığı kapıda insanlar Irak tarafına geçebilmek için adeta birbirini eziyor.

 

Geçişlerde önlem alan Irak Bölgesel Kürt Hükümetine bağlı peşmergelerden büyük bölümü yardım için ellerinden geleni yaparken, bazılarının ise sert davranması tepkiyle karşılandı.

Kuzey Irak tarafına geçtikten sonra kimlikleri alınan mültecilerden bir bölümü buradan Kürt hükümeti tarafından oluşturulan kamplara, kimisi ise yakınlarının yanına yerleşti.

KAMYONLARLA YOLLARA SÜREKLİ SU BIRAKILDI

Suriye'den kaçan Kürtler, Irak Bölgesel Kürt Hükümeti Mesut Barzani'yi geçişlere izin verdiği için teşekkür etti. 

Suriye'den binlerce kişinin geçtiği Kuzey Irak tarafında ise, izdihamın önüne geçebilmek için binlerce peşmerge, 24 saat görev yapıyor. Sıcaklığın 45 dereceyi geçtiği bölgede, Mülteciler için Birleşmiş Milletler Mülteciler Yüksek Komiserliği ile bölgesel Kürt Hükümeti tarafından kamyonlarla geçiş yollarına sürekli su bırakılıyor, Kamyonetlerle getirilen yiyecekler günlerden bu yana sınırda bekledikleri için açlık çeken ailelere dağıtılıyor. Suriyeli Kürtler, dağıtılan gıda maddelerinden alabilmek için izdihama yol açıyor.

 

Öte yandan Türkiye’nin kapılarını Kürtlere açmaması büyük tepkilere neden oluyor. Suriyeli mültecilere sınırsız destek veren Hükümet Kürtleri görmemezlikten geliyor.

 

Genel Kurmay’ın Kürt göçünü hafife alan açıklamalar yapmasının kabul edilemez olduğunu vurgulayan vatandaşlar, Mısır olaylarına dikkat çekilerek Suriye’de Rojova’da Kürtlerin yok olmalarına göz yumulduğunu belirttiler.

 

 Kaynak. Ensonhaber

AdminAdmin