Kategorilenmemiş
Giriş Tarihi : 11-10-2018 16:34   Güncelleme : 11-10-2018 16:34

SAĞLIKTA BU GİDİŞE NE ZAMAN DUR DENİLECEK?

Çelikhan Devlet Hastanesine getirilip durumu acil olan hastalar ambulansla Adıyaman Eğitim ve Araştırma Hastanesine sevk edilmekte.

SAĞLIKTA BU GİDİŞE NE ZAMAN DUR DENİLECEK?
Ancak Adıyaman Eğitim ve Araştırma Hastanesinin bazı konularda imkanları kısıtlı olduğu için tedavi edilemeyen hastalar ya Şanlıurfa’ya ya da Malatya’ya sevk edilmektedir. Acil hastalar için dakikalar bile hayati öneme sahipken, saatlerce boşa geçirilen zaman bazen can kayıplarına, bazen de geri dönüşü olmayan hasarlara sebep olmaktadır. Çelikhan ilçesi Adıyaman’a bağlı olduğu için hastalar her durumda prosedür gereği Adıyaman’a sevk edilmektedir. Oysa hiçbir prosedür insan sağlığından daha önemli değildir. Gerekli girişimlerde bulunarak bu tarz prosedürlerin acil durumlar için uygulanmaması gerekmektedir. Çelikhan-Adıyaman karayolu oldukça sıkıntılı durumdadır. Hele kış mevsiminde bu yolda ilerlemek daha da işkence haline dönmektedir. Malatya’ya kendi isteğiyle gitmek isteye hastalara ise Ambulans verilmemekte ve hastayla ilgili her türlü sorumluluğun hasta yakınlarında olduğuna dair bir sözleşme imzalatılarak kendi araçlarıyla gidebilecekleri söylenmektedir. 
    Haberimize konu olan bir hasta yakınının şikâyeti şu şekildedir:
“Çelikhan çarşı meydanında aniden fenalaşan M.E isimli vatandaş Çelikhan Devlet Hastanesine kaldırılmış, yakınlarının ısrarına rağmen Ambulans ile acilen Adıyaman Eğitim ve Araştırma Hastanesine sevk edilmiştir. Burada yapılan incelemede hastanın beyin damarlarından birinin tıkalı olduğu belirlenmiş ve acilen bir ilaç verilmesi ve ilgili beyin damarının Anjiyo ile açılması gerektiği söylenmiştir. Adıyaman geneli tüm eczanelere sorulmasına rağmen istenen ilaç bulunamamış ve Adıyaman Eğitim ve Araştırma Hastanesinde beyin damarlarına Anjiyo yapma imkanının bulunmadığı söylenmiştir. Bunun üzerine hasta yakınlarına Şanlıurfa veya Malatya’ya sevk edilmesi gerektiği söylenmiştir. Gerekli ilacın 4 buçuk saat içinde mutlaka verilmesi gerektiği de hatırlatılmıştır. Ambulansın hazır hale gelmesi ve hastanın Malatya Hastanesine ulaştırılması 5 saat aşmasından zamanında yapılması gereken tedavi için geç kalınmıştır. Adıyaman’da iken ayağını ve ellerini hareket ettirebilen hasta Malatya’ya vardığında vücudunun bir bölümü geri döndürülemez biçimde Felç geçirdiği anlaşılmıştır.”
       Bu ve bunun gibi vakaların olmaması için bir an önce bu yanlıştan dönülmeli ve kritik durumlarda hastaların daha gelişmiş imkanları olan hastanelere sevkinin yapılması sağlanmalıdır.  Hastamıza geçmiş olsun dileklerimizi iletirken, yetkililerin bu soruna acilen çözüm bulması için taleplerimizi iletiyoruz.
AdminAdmin