Güncel
Giriş Tarihi : 14-08-2013 20:32   Güncelleme : 14-08-2013 20:32

İnsanlık Mısır’da Öldü!

Darbeciler Mısır’da halka ateş açtı, katliam yaptı

İnsanlık Mısır’da Öldü!

Mısır'da güvenlik güçleri, ordunun yönetime el koymasının ardından Rabiatul Adeviyye ve Nahda meydanlarındaki göstericilere müdahalesi kanlı bir şekilde sürdürüyor.

Mısır'da güvenlik güçlerinin Rabiat'ül Adeviye Meydanı'na müdahalesi sonucu Müslüman Kardeşler'in önde gelen isimlerinden Dr. Muhammed Baltacı'nın kızı Esma hayatını kaybetti.

Aynı zamanda Hürriyet ve Adalet Partisi Genel Sekreteri olan Dr. Baltacı'nın kızı Esma'nın henüz 17 yaşında olduğu belirtildi.

Baltacı, haberin duyulmasının ardından gazetecilere yaptığı açıklamada, "Sizden tüm meydanları ve sokakları doldurmanızı ve polis devletinin sonunun geldiğini ilan etmenizi istiyorum. Benim kızım da şehit edildi. Övgüler düzmek için burada değilim ama şu an hepimiz fedakarlık ediyoruz" dedi.

Mısır halkına, "Eğer siz sokaklara çıkmazsanız, Allah şahidimdir [darbe sonrası iktidara gelen askeri yönetimin lideri] Abdulfettah el Sisi Mısır'ı Suriye'ye çevirecek" diye seslenen Baltacı, askerlere de emirlere uymama, üniformalarını çıkarıp eve dönme çağrısı yaptı.

Baltacı, Adeviye'de yaşanan 'soykırım'ın Gazze'de bile yaşanmadığını söyledi.

Muhammed Baltacı, Müslüman Kardeşler'deki faaliyetlerinin yanı sıra 2010 yılında Mavi Marmara filosuna katılan önemli isimlerden biri olarak akıllarda yer etmişti.

Daha önce de Müslüman Kardeşler'in baş stratejisti Hayrat el Şatır'ın kızı ve damadının yaşamını yitirdiği iddia edilmişti. Ancak Twitter'da büyük gürültü koparan bu iddia doğrulanmadı.

 

Çatışmalar Diğer Şehirlere de Sıçradı

Mısır’da Minye ve Asyut şehirlerinde de çatışmalar yaşanıyor.  Mısır’da Minye ve Asyut şehirlerinde de devrik Cumhurbaşkanı Muhammed Mursi taraftarı göstericiler ile polis arasında çatışma yaşandığı bildirildi.

Bu arada başkenti Kahire’nin 90 kilometre kuzeyindeki Garbiya ilinde de çatışmalar yaşandığı ve 6 kişinin yaralandığı belirtildi.

Mısır’da güvenlik güçlerinin başkent Kahire’de devrik Cumhurbaşkanı Muhammed Mursi taraftarlarına ateş açması sonucu çok sayıda kişi ölürken, onlarca kişi de yaralandı.

 

Ölü Sayısı 163, 7 Bin Yaralı

Mısır'da güvenlik güçlerinin darbe karşıtı göstericilere müdahalesinde ölenlerin sayısının 163'e yaralananların da 7 bine yükseldiği bildirildi.

Rabiatul Adeviyye Meydanı Sahra Hastanesi, yaptığı açıklamada güvenlik güçlerinin Rabiatul Adeviyye Meydanında ölenlerin sayısının 150'e, yaralıların ise 7 bine yükseldiğini belirtti.

Görgü tanıklarından alınan bilgiye göre de güvenlik güçlerinin Kahire Üniversitesi Mühendislik Fakültesinin çevresini sardığı, olaylarda 6 kişinin hayatını kaybettiği onlarca kişinin yaralandığı belirtildi.

Nahda Meydanı'na yapılan müdahalede 4 kişinin öldüğü, yüzlere kişinin yaralandığı ve Nahda Meydanı civarındaki El-Orman Parkı'nda çıkan yangın sonucu 3 kişinin öldüğü belirtildi.

Mısır İçişleri Bakanlığı, güvenlik güçlerine mensup 2 kişinin öldüğünü, 9 kişinin yaralandığını açıklanmıştı.

 

İhvan Hareketi: Ölü Sayısı 400 Yaralı Sayısı 5 Bini Geçti

Mısır’da polisin Mursi yanlılarına karşı bu sabah başlattığı müdahalede ölü sayısı saat başı artıyor. İhvan Hareketi, ölü sayısının 400’ü geçtiğini, yaralı sayısının ise en az 5 bin olduğunu iddia ediyor.

Başkent Kahire’de Müslüman Kardeşler’in hastanesi olarak bilinen Rabaa ise daha önce ölü sayısının 177’ye çıktığını duyurmuştu. Hastane kaynakları, binlerce kişin de yaralı olduğunu açıkladı.

Addeviye ve Nahda meydanlarındaki Mursi'yi destekleyen kalabalığa güvenlik güçleri sabah erken saatlerde müdahale etti. Kalabalığa ateş açan polis, çok sayıda kişiyi kafasından vurarak öldürdü. Meydanda ambulanslar aralıksız hastanelere yaralı taşıyor.

Bu arada Müslüman Kardeşler, dünyaya vahşetin durdurulması çağrısında bulundu. İhvan Hareketi, halkı sokaklara çıkmaya çağırdı. Demokrasi yanlıları yaşanan vahşetin sonra ermesi için devlet binalarını kuşatmak için harekete geçeceğini duyurdu. Meydandaki kalabalıktan “sardırmayın biz Mısır vatandaşıyız. İsrail yada düşman değiliz” çığlıkları yükseliyor.

Ölü sayısının artmasından endişe ediliyor. Zırhlı buldozerler Addeviye Meydanı’ndaki barikatları yıkmaya başladı. Güvenlik güçleri, çadırlarda protestocuları tek tek gözaltına alıyor.

Öte yandan Addeviye ve Nahda meydanlarının giriş ve çıkışları zırhlı araçlarla kapatıldı.

 

Rabaa Hastanesi: 177 Ölü Binlerce Yaralı Var

Başkent Kahire’de Müslüman Kardeşler’in hastanesi olarak bilinen Rabaa, ölü sayısının 177’ye çıktığını duyurdu. Hastane binlerce kişinin de yaralı olduğunu açıkladı.

Adeviye ve Nahda meydanlarındaki Mursi'yi destekleyen kalabalığa güvenlik güçleri sabah erken saatlerde müdahale etti. Kalabalığa ateş açan polis, çok sayıda kişiyi kafasından vurarak öldürdü. Meydanda ambulanslar aralıksız hastanelere yaralı taşıyor.

Bu arada Müslüman Kardeşler, dünyaya vahşetin durdurulması çağrısında bulundu. İhvan hareketi, halkı sokaklara çıkmaya çağırdı. Demokrasi yanlıları yaşanan vahşetin sonra ermesi için devlet binalarını kuşatmak için harekete geçeceğini duyurdu. Meydandaki kalabalıktan “sardırmayın biz Mısır vatandaşıyız. İsrail yada düşman değiliz” çığlıkları yükseliyor.

 

Kanlı Müdahale Canlı Yayınlandı

Mısır güvenlik güçlerinin 120 kişinin ölümü, yüzlerce darbe karşıtının yaralanmasıyla sonuçlanan Rabiatu'l Adeviye meydanına müdahalesini orduya yakın televizyon kanalları canlı yayında verdi.

Ordunun yönetime el koymasının ardından ordu lehinde yayın yapmaya başlayan Mısır'ın devlet televizyonu Nile TV, müdahaleyi ilk anlarından itibaren canlı yayınla verdi.

Lübnan'dan yayın yapan ve Suriye'deki Esed rejimine yakınlığıyla bilinen Gassan Ciddu yönetimindeki el-Meyadin TV de katliam başlamadan önce meydandan canlı yayına başlayan bir diğer medya kanalı oldu.

Rabiatul Adeviyye meydanından sürekli canlı yayın yapan ulusal ve uluslararası kanalların yayınları frekans kesici jammer cihazlarıyla önlendi. Orduya yakın TV kanallarının katliam olarak nitelendirilen 100'ü aşkın kişinin öldüğü olayları canlı yayında vermesi, müdahalenin planlı olduğu şüphelerine neden oldu.

 

Ölü Sayısı 120'ye Yükseldi

Müslüman Kardeşler, Mısır güvenlik güçlerinin başkent Kahire'deki Mursi destekçilerine yaptığı müdahalede 120 kişinin öldüğünü, 800 kişinin ise yaralandığını duyurdu. Adeviye ve Nahda meydanlarındaki Mursi'yi destekleyen kalabalığa yapılan müdahalede ölü sayısının artmasından endişe ediliyor.

 

Adeviye Meydanı'nda Barikatlar Yıkılıyor

Kahire'nin doğusunda darbe karşıtlarının bir araya geldiği Rabiatul Adaviyye Meydanı etrafında göstericiler tarafından yapılmış taş barikatlar ve çadırlar iş makinalarıyla yıkılmaya başlandı.

Meydanın En-Nasr, Et-Tayaran ve Yusuf Abbas yolları tarafında kalan alanlardaki çadırlar yıkılmayaya başlanırken, güvenlik güçleri tarafından atılan göz yaşartıcı bomba ve göstericilerin yaktıkları bazı cisimler nedeniyle meydanı yoğun şekilde duman kapladı.

Başta Rabiatul Adaviyye olmak üzere günlerdir darbe karşıtı gösterilerin yapıldığı meydanlardaki çadırların sökülmesinden sonra göstericiler ile güvenlik güçleri arasındaki gerginlik vur-kaç şeklinde devam ediyor.

Meydanı tahliye etmek istemeyen bazı göstericiler, güvenlik güçleri tarafından gözaltına alınırken, görgü tanıkları meydanın En-Nasr yolu tarafında kalan alandaki çadırların yakıldığını ifade etti.

Öte yandan gerginliğin Rabiatul Adaviyye Meydanı semalarında Mısır ordusuna ait uçaklar alçak uçuş yapıyor.

Atılan göz yaşartıcı gazlardan korunmak için gaz maskesi kullanan bazı göstericiler ise meydanda yer alan platformdan, müdahale karşısında sebat edilmesi gerektiği yönünde duyurular yaparken, bir grup gösterici anaplatformun önünde toplanıyor.

 

Müslüman Kardeşler'den Sokaklara Dökülün Çağrısı

Mısır Müslüman Kardeşler Teşkilatı (İhvan) yetkililerinden Muhammed el-Bilteci, Rabiatul Adeviyye ve Nahda meydanındaki darbe karşıtlarına destek için Mısırlılardan "sokaklara dökülmelerini" istedi.

Bilteci, Hürriyet ve Adalet Partisi'ne ait internet sitesinde yaptığı açıklamada, Rabiatul Adeviyye ve Nahda meydanındaki şehit, yaralı, çocuk ve kadınlara destek için Mısırlıların "sokaklara dökülmesi" çağrısı yaptı.

İhvan Sözcüsü Ahmed Arif de açıklamasında, "Şu an Mısır'da yaşanan bir katliamdır ve bunun sorumlusu Savunma Bakanı Abdulfettah es-Sisi ile darbecilerdir" ifadelerini kullandı.

 

50 Ölü 200 Yaralı Var

Mısır'ın başkenti Kahire'deki Rabiatul Adeviyye Meydanı'ndaki darbe karşıtlarına bu sabah itibarıyla güvenlik kuvvetlerinin başlattığı müdahale sürüyor. Meydanın güneyindeki caddelerden zırhlı araçlar ve iş makineleri ile darbe karşıtlarına müdahale etmeye başlayan güvenlik güçlerinin rastgele ateş açtığı bildirildi. Meydandan yapılan canlı yayınların kesildiği ve jammer marifetiyle göstericilerin iletişim kanallarını kullanmalarının engellendiği belirtildi. Rabiatul Adeviyye Basın Merkezinden yapılan açıklamada, darbe karşıtlarına ateş açılması üzerine, ölü ve yaralı sayısının arttığı bildirildi. Açıklamada, ölü sayısının 50'ye, yaralı sayısının ise 200'e yükseldiği kaydedildi. Yaralılara ilk müdahalenin olay yerinde göstericiler tarafından yapıldığı öğrenildi.

 

Keskin Nişancılar Rastgele Ateş Açıyor

Rabiatul Adeviyye ve Nahda meydanlarında, rastgele ateş açılması ve keskin nişancıların ateşiyle başlayan müdahale sürüyor. Meydanlardan dumanlar yükseliyor. Helikopterlerin alçak uçuş yaptığı alanda, darbe karşıtlarının çadırları zırhlı birlikler tarafından sökülüyor.

Meydanlara müdahale sürerken, helikopterlerin alan üzerinde alçak uçuş yaptığı, helikopterlerden atılan broşürlerde, kadın ve çocukların meydanları terk etmesi halinde can güvenliklerinin sağlanacağı ifade ediliyor.

 

Nahda Meydanında Kontrol Darbecilere Geçti

Güvenlik güçlerinin zırhlı birliklerle müdahale ettiği Nahda meydanının kontrolü tamamem güvenlik güçlerinin eline geçti. Çok sayıda darbe karşıtının gözaltına alındığı Nahda meydanından dumanlar yükseliyor. Rabiatul Adeviyye meydanında ise güvenlik güçlerinin darbe karşıtlarına müdahalesi sürüyor.

Bölgeye yakın bulunan İsrail, Suudi Arabistan ve Birleşik Arap Emirlikleri büyükelçiliklerinin çevresinde geniş güvenlik tedbiri alındı.

Rabiatul Adeviyye Meydanı'na yakın güvenlik birimlerine ait binaların çatılarından, keskin nişancıların hedef aldığı göstericiler arasında ölenler olduğu, Nahda meydanındaki bazı göstericilerin ise saldırılardan korunmak için Kahire Üniversitesi Mühendislik Fakültesine sığındığı kaydedildi.

 

İçişleri Bakanlığı: Yakalama Kararı Bulunanlar Tutuklanacak

Mısır İçişleri Bakanlığı, Rabiatul Adeviyye ile Nahda medyalarında gösteri yapan protestocularından sadece haklarında yakalama kararı bulunanları tutuklanacağını açıkladı.

Bakanlıktan yapılan yazılı açıklamada, sabah erken saatlerinde Rabiatul Adeviyye ile Nahda meydanlarında, 40 günden fazla süren gösterilerini dağıtmaya başlayan emniyet güçleri, boşaltma işleminden önce çıkmak isteyenlere güvenli çıkışı temin edeceğini duyurdu.

Açıklamada, Meydanların boşaltılması işlemini kanunlara uygun şekilde gerçekleştirdiğini anımsatan bakanlık, güvenlik güçlerine karşı yapılacak her türlü sorumsuz davranışın, yasal müdafaa çerçevesinde gereken karşılığı verileceğini vurguladı.

Öte yandan bakanlık, medya organları ve insan hakları örgütleri ile halkı, meydanların boşaltılma işlemlerinde icra edilen uygulamalarını takip etmeye davet etti.

İçişleri Bakanlığı daha önce gösteri yapılan meydanlarının güvenlik güçleri tarafından sonlandırıp, güç kullanarak boşaltılacağını açıklamıştı.

 

Güne Bakış Haber Merkezi

AdminAdmin