Kategorilenmemiş
Giriş Tarihi : 10-02-2017 10:04   Güncelleme : 10-02-2017 10:04

HDP MİLLETVEKİLİ YILDIRIM'DAN TÜTÜN İÇİN SORU ÖNERGESİ

Aşağıdaki sorularımın, Tarım Gıda ve Hayvancılık Bakanı Sayın Faruk Çelik tarafından Anayasanın 98 ve İç Tüzüğün 96. ve 99. Maddeleri gereğince yazılı olarak cevaplandırılmasını arz ederim.

HDP MİLLETVEKİLİ YILDIRIM'DAN TÜTÜN İÇİN SORU ÖNERGESİ
Türkiye’nin bilinen en meşhur tütünü Adıyaman’dan piyasaya dağıtılmaktadır. Üretimden, dağıtıma ve toptan ya da perakende satışa kadar Adıyaman halkının birçoğu tütün’den evine ekmek götürebilmektedir. Son zamanlarda devlet görevlilerince baskınlara uğrayıp, tütün taşıyan, alan, satan her kim varsa suçlu görülerek idari ve adli cezalarla karşılaşmakta. Adıyaman tütünü uyuşturucu madde muamelesi görmektedir.
İçişleri Bakanı’nın 134.Dönem Kaçakçılık İstihbarat Koordinasyon Kurulu Toplantısı’nda yapmış olduğu konuşmasında “Açık kıyılmış tütün bunun altını çiziyorum. Bu başımıza yeni bir dert olarak çıkmaktadır. 346 bin 250 kilogramlık bir yakalama yapmışız. Demek ki potansiyeli yükseltmişler. Orada bir alan ve pazar kurmuşlar. Biz, onların bulunduğu yerlere bir set çekeceğiz. Özellikle uyuşturucu ile mücadelede muhakkak kanuna, hukukun temel ilkelerine ihtiyaç var. Terörle yapılan mücadelede arkadaşlarımızın ortaya koyduğu kararlılık ne kadar beni etkiliyorsa şu sigara, çay kaçakçılığı, eroin ve esrarın, uyuşturucunun yakalanması bütün bunlarda ortaya konulan başarıdan da son derece mutluyum.” şeklinde açıklamalarda bulunmuştur. Adıyaman tütünüyle mücadele devlet politikası halini almış, reklam ve kamu spotları ile “Terör” dâhil suç şebekelerinin gelir kaynağı olarak gösterilir olmuştur. Adıyaman’da tarım arazileri hızla tükenirken, tarım arazilerini sulamak önemli bir sorun iken, sanayi, turizm gerilerken Adıyaman’da tütün üretimini yasaklayarak zaten diplerde olan ekonomisini tamamen yok etmek anlamına gelmektedir. Tütüncülük bir aile tarımı olduğundan bütün bu çalışmalara ailedeki 7 yaşındaki çocuktan, 70 yaşında ihtiyara kadar herkes katılır. Dolayısıyla 7 den 70 herkesin geçim kaynağı demektir. Adıyaman’da önemli bir boyutta olan işsizlikten dolayı, Adıyaman halkı çevre illere ırgat olarak gitmek zorunda kalmaktadır. Adıyaman tütününün yasak edilmesiyle daha çok kişi işsiz kalacak, daha çok tarla ekilmeyecek, daha çok genç, kadın, erkek ırgat olarak çalışmak zorunda kalacak. Adıyaman’da tütün üretimi aslında işsizlik sorununun çözümünde önemli bir alternatiftir. Adıyaman’da sarmalık kıyılmış tütün üretiminin yapıldığı yerlerdeki arazinin az olması, tütünden elde edilen gelirin diğer alternatif tarım ürünlerine göre yüksek olması bölge halkını tütün üretmeye mecbur bırakmaktadır. Bu sebeple Adıyaman’da, özellikle Çelikhan ilçesi ve dağ köylerinde yaşayan insanlarımızın tek geçim kaynağı tütün üretimidir.
 
Bu bağlamda;
  1. Sarmalık kıyılmış tütün üretiminin serbest, ticari amaçla üretim ve satımının yasaklanmasının hukuki gerekçeleri nelerdir?
  2. Irgat şehri olarak bilinen Adıyaman’da tütünün yasaklanması ile mevsimlik işçi sayısındaki azalış, işsizlik ve ekonomik girdi ile ilgili oluşacak oranları hesapladınız mı? Yapıldıysa bu verileri açıklar mısınız?
  3. Kıyılmış tütünde vergilerin kaldırılması, kayıt altına alınması, yasal bir zemine oturtulması, üreticisinin desteklenmesi gerekirken, bölge halkının tek geçim kaynağı olan tütün üretimini yasaklayarak halkın yaşayacağı mağduriyeti gidermek amacıyla yaptığınız bir çalışma var mı?
  4. Adıyaman dışında tarladaki mahsulü yasak olan başka bir il var mıdır?
  5. Adıyaman’da, özellikle Çelikhan ilçesi ve dağ köylerinde yaşayan halkın tek geçim kaynağı olan tütün üretimini yasaklarken bölge halkının yaşayacağı işsizliği giderecek bir çalışmanız var mı?
  6. İçişleri Bakanı’nın yapmış olduğu açıklamada Adıyaman tütününün, Terör dâhil suç şebekelerinin gelir kaynağı olarak gösterilmesini, kaçakçılık, eroin ve esrar ile aynı kategoride değerlendirmesini nasıl açıklıyorsunuz?
  7. Yıllardır Adıyaman’da üretilen, Türkiye’de hatta dünyada önemli bir marka olan Adıyaman tütünü için İçişleri Bakanı Süleyman Soylu’nun yapmış olduğu açıklamada ‘’Bu başımıza yeni bir dert olarak çıkmaktadır’’ ifadesindeki yeni bir dert’ten kastı nedir?
  8. Adıyaman’da tütün üretimi yaparak geçinen kaç aile vardır?
  9. Adıyaman tütünün Türkiye ekonomisine katkısı ne kadardır?
  10. Türkiye tütün ithalatı yapmakta mıdır? Eğer yapılmakta ise; tütün talebi fazla olan Türkiye’nin Adıyaman ilinde tütün üretimi neden yasaklanmaktadır?
AdminAdmin