Kategorilenmemiş
Giriş Tarihi : 20-06-2021 01:55   Güncelleme : 20-06-2021 01:55

CHP Heyetinden Çelikhan’a Tütün Çıkarması

CHP Genel Başkan Yardımcısı Veli Ağbaba ve Adıyaman Milletvekili Av. Abdurrahman Tutdere, 1 Temmuz 2021 de yürürlüğe girecek olan ve Tütün Üreticisine Hapis cezası getiren Yasayı protesto etmek ve çiftçilerin sorunlarını dinlemek için Çelikhan’a geldi.

CHP Heyetinden Çelikhan’a Tütün Çıkarması
Çelikhan ve çevresi için hayati öneme sahip olan yerli ve milli tütün konusunda yaşanan sorunları yerinde dinlemek ve sorunun çözümü için tütün üreticileriyle istişarelerde bulunmak için Çelikhan’a gelen Cumhuriyet Halk Partisi heyetine Genel Başkan Yardımcısı Malatya Milletvekili Veli Ağbaba, TBMM Başkanlık Divanı Üyesi, CHP Adıyaman Milletvekili Av. Abdurrahman Tutdere, CHP Adıyaman İl Başkanı Burak Binzet ve partililer katıldı.
 
İlçe girişindeki tarlalarda çalışan Tütün emekçileriyle bir araya gelen CHP’li heyet daha sonra Cumhuriyet Meydanında Çelikhan’lı tütün üreticilerinin dertlerini dinledi.
 

CHP Adıyaman İl Başkanı Burak Binzet konuşmasında:
 
“Bu bölgede tütün ekmek demek, tütün demek çocuklarımızın geleceği demektir. Hepimizin farklı siyasi görüşleri olabilir, hepimiz farklı birilerine gönül vermiş olabiliriz ama Çelikhan demek tütün demek. Adıyaman demek tütün demektir.
Siyasi ayrılıklarımızı bir tarafa bırakıp tütünün Adıyaman için önemini anlayarak bir araya gelip bu işin mücadelesini yapmak gerekir. Farklı siyasi görüşlere sahip olmanın bir önemi yok ama ekmek mücadelesinde kol kola olmamız gerekir. Bu anlamda Genel Başkan yardımcımız Veli Ağbaba sizlerle, tütünün Adıyaman’daki sesi Adıyaman’ın sesi Abdurrahman Tutdere vekilim burada. Misafirperverliğiniz için hepinize çok teşekkür ederim.” Dedi.
 

TBMM Başkanlık Divanı Üyesi, CHP Adıyaman Milletvekili Av. Abdurrahman Tutdere konuşmasında:
 
“Öncelikle bu sıcak karşılama için hepinize çok teşekkür ediyorum. Sizlerle bir arada olmak, bizim için gerçekten büyük bir Onur büyük bir mutluluk. Hepinizi saygı ve muhabbetle selamlıyorum.
Değerli arkadaşlar Çelikhan benim için gerçekten çok farklı, çok önemli. Ben Adıyaman’ın tüm ilçelerini seviyorum ama Çelikhan’ın gönlümüzdeki yeri bir başka. Sebebi Çelikhan alın teriyle geçinen, emeğiyle yıllardan beri çoluk çocuk tarlada yazın sıcağında, kışın soğuğunda büyük emekle ve mücadeleyle yaşamını sürdüren onurlu insanların yaşadığı bir ilçe. Bu nedenle bu ilçe her zaman benim yanımda çok farklı olmuştur. Buranın insanlarının misafirperverliği ve hoşgörüsü Türkiye’ye örnek olmuştur.
 
Bugün çiftçi dostu, tütüncü dostu Genel Başkan Yardımcımız, komşu ilimiz Malatya vekilimiz Veli Ağbaba aramızda. Sayın Ağbaba’yı Çelikhan’da ağırlamaktan büyük onur duyduğumuzu ifade etmek istiyorum.
Değerli Çelikhan’lılar biz bu gün buraya siyaset yapmaya gelmedik. Ben Milletvekili seçildiğimden bu yana bölgenin en temel geçim kaynağı olan, adeta olmazsa olmazımız olan tütün mevzusunda ilgi duydum ve bu sorunun çözümü için mecliste elimden geleni yaptım. Bu çalışmalarımızı sayın Ağbaba ve diğer vekil arkadaşlarımızın desteğiyle sürdürdük.
Tütün bizim alın terimiz, ben de bir çiftçi çocuğuyum, hepimiz tütün parasıyla okuduk. Bugün de çiftçi çocuğu, tütün üretici bir ailenin çocuğu olmakla iftihar ediyorum. Şimdiye kadar binlerce kişi tütün üretimi sayesinde okudu ve ülkesine hizmet ediyor. Bu ülkemiz ve bölgemiz için çok önemli. Bu nedenle tütün her zaman vazgeçilmezimiz konumundadır. Son yıllarda tütün üreticisi büyük baskı altında, bir tehdit altında. Yüzyıllardır atalarımızın yetiştirdiği bu ürün son birkaç yıldır tehdit altında. Üreticinin geceleri uykuları kaçmakta, kabuslar görmektedir. Bu sene ekilen tütünün akıbeti hakkında sürekli endişe duymaktadır.
Bugün bu toprakların en temel ürünü olan milli ve yerli olan tütüne 3 yıl hapis getiren bir yasayla karşı karşıyayız. Daha önce 2 defa bu yasanın ertelenmesi için ciddi gayret gösterdik. Geçen hafta TBMM’de yoğun bir diplomasi trafiği yaşadık. Önce Tarım Bakanıyla, sonra tütün üst kurulunun bağlı olduğu Bakan yardımcısıyla, sonra iktidar vekilleri ve muhalefet vekilleri ile görüştüm. Kooperatif yönetmeliği 31 aralık 2020 de çıktı. Yani 6 ay içinde kooperatif kurmazsanız sizi cezalandıracağım demek hiçbir vicdana ve hukuka sığmaz. Devlet 5 sayfalık bir yönetmelik için kendine 3 yıl zaman tanırken, Çelikhan’lı üreticiye kooperatif kurmak için birkaç ay zaman tanıyor. Bu vicdansızlıktır. Inşallah önümüzdeki hafta bu konuda istediğimiz sonucu alırız.

Çelikhan’dan Ak parti hükümetine ve cumhurbaşkanına çağrıda bulunuyoruz. Çelikhan’lının ekmeğine hapis cezası getiren, çoluğun çocuğun geleceğini çalan bu yasayı erteleyin. İktidar vekillerine de sesleniyoruz, seçimden seçime gelip Çelikhan’lının  oyunu alıyorsunuz, gelin bu sefer de Çelikhan’lının ekmeğine sahip çıkın, onların feryadına kulak verin. Bu insanları açlığa mahkum etmeyin. bu onurlu insanlara hapis yolunu göstermeyin. bu insanların sabrını test etmeyin, gelin taşın altına elinizi koyun.

Partim adına söylüyorum biz bu kutsal mücadelede yanınızdayız ve bundan sonra da yanınızda olmaya devam edeceğiz.
Biz oy verdi vermedi hesabı yapmıyoruz. Oy verenden de vermeyenden de Allah razı olsun. Söz konusu tütünse bizim için gerisi teferruattır. Tütün onurumuzdur. Tütünümüze, ekmeğimize kim göz dikerse, kim geleceğimizi hapisle tehdit ederse, vakti geldiğinde bu insanlar da onlara hak ettiği cevabı verecektir. Kimse Çelikhan’ın sabrını taşırmasın.
Söz veriyorum sizlere, tüm taleplerinizi meclise taşıyacağım. Bu yasa ertelenene kadar sizlerle mücadelemizi sürdüreceğiz. Eğer yasa ertelenmezse 2 temmuzda Çelikhan’da kadın çocuk ve yaşlılarımızla en yüksek perdeden haykıracağız. Gerekirse Çelikhan’dan yürüyüş başlatarak Ankara’ya kadar yürüyeceğiz.
Çelikhan’lı tütün üreticisi vergi vermekten kaçmıyor, ama yeter ki onlara ödeyebileceği şekilde bir yük verin. Siz %60-70 vergi dayatırsanız gariban çiftçimiz bu vergiyi ödeyemez. Eğer Tütün kooperatifleri, tarım kredi kooperatifi statüsünde olursa vergisi düşecek, devlet destek verecek, her türlü hibeyi alabilecektir. Nasıl ki Karadenizde çay üreticisine devlet desteği tanıyorsanız aynı desteği tütün kooperatiflerine de verilmesi lazım.
Biz iktidar olduğumuz zaman Tütün kooperatifleri ve üreticiler önündeki tüm engelleri kaldıracağız.
Uyuşturucuya bile yapmadıklarını, tütün üreticilerine öngörülen hapis cezası ile ilgili yasayı kaldırarak tarihin çöplüğüne atacağız. Bu uygulama vatandaşa zulümdür. Zulme karşı her türlü mücadele etmek hakkımızdır.
Hepinize teşekkür ediyorum. Çelikhan’lının, Adıyaman’lının, Malatya’lının hakkını mecliste savunmaya devam edeceğim. Hepinizi saygıyla selamlıyorum.”

 
CHP Genel Başkan Yardımcısı Veli Ağbaba konuşmasında:
 
“2017 de Çelikhan’a geldiğimizde bu konuyu gündeme taşıdık ve Adıyaman’da büyük bir tütün mitingi oldu ve bu sayede yasaklar biraz yumuşatıldı.
Ama geldiğimiz noktada halen bu sorunlar çözülmediyse, biraz da sizlerin günahı var. 2017 de buraya geldiğimizde anlattık, dedik ki bu yasak gelirse buradan karlı olan Çelikhan, Adıyaman, Türkiye olmaz. Buradan karlı olan yabancı firmalar olur.
İktidardaki hem milli hem yerli vekiller en milli ve en yerli ürünümüz olan tütünün ve üreticinin tarafında durmaktansa yasaklama derdindeler. Bu yasa ertelenmezse 2 temmuzda meclisi onlara dar edeceğiz. Bizler mecliste hakkınıza sahip çıkıyoruz ama bu konuda kendi ekmeğinize en çok sizin sahip çıkmanız lazım.
Türkiye’de uyuşturucuyla yapılmayan mücadele tütüne karşı yapılıyor. Biz bu yasaklara karşıyız. Alın terinize sahip çıkmaya devam edeceğiz. İktidar sürekli bu tütüne kaçak tütün diyor, oysa bu tütünden daha yerli ve milli bir ürün yoktur. Tütün bizim için her şeyden önemlidir, bu konuda elimizden geleni yapacağız. Hepinize teşekkür ediyoruz.” Dedi.
 
CHP’li heyet daha sonra Çelikhan Belediye Başkanı Mustafa Bulut’u makamında ziyaret ederek ilçeden ayrıldı.




 
AdminAdmin