Güncel
Giriş Tarihi : 20-05-2013 11:44   Güncelleme : 20-05-2013 11:44

Güneydoğu’da “Sürece Destek Yüzde 110”

Akil İnsanlar Güneydoğu’nun Barış İstemesinden Memnun,“Sürece Destek Yüzde 110”

Güneydoğu’da “Sürece Destek Yüzde 110”

Yılmaz Erdoğan: Barış sürecine destek anketlerde yüzde 80 deniliyor ama benim ölçüme göre yüzde 110'a doğru gidiyor. Akil İnsanlar Heyeti Güneydoğu Anadolu Bölgesi Grubu Başkan Vekili Kezban Hatemi, çözüm sürecine ilişkin, "Herkesin senelerdir bunu özlediğini her halinden görüyorsunuz" dedi.

Hatemi, grup olarak yaptığı açıklamada, Şanlıurfa'da insanların barışa olan inançlarının yüksek olduğunu ve çözüm sürecini tam anlamıyla desteklediklerini söyledi. Barış sürecinde daha çok ilerleme kaydetmeyi düşündüklerini belirten Hatemi, şöyle devam etti:

"Bu ülkenin yer altı ve yer üstü zenginlikleri, geçmişi, kültürü geleceğimizin inşası için çok önemli bir bağlayıcı çimento diye düşünüyorum. Bu bilinçle inşallah, barış sürecinde daha çok ilerlemeler kaydedeceğimizi ve ne kadar büyük değerlere sahip olduğumuz bilincinde yeni nesiller yetiştireceğimizi umut ediyorum.

Halkın içinde gezdiğimiz sırada onların çok neşeli olduğunu gördüm. Çimenlerin üzerinde yüzlerinden neşe saçan ve mutluluk içinde insanları gördüm. Herkesin senelerdir bunu özlediğini her halinden görüyorsunuz."

'Halk ne yaptığını iyi biliyor'Hatemi, barışı kalıcı kılmak için daha çok çaba göstermek gerektiğini, bunda halkın en önemli faktör olduğunu söyledi. İnsanların bu konuda kanaatkar olduğunu vurgulayan Hatemi, şunları anlattı:

"İnanın insanlar azıyla bile mutlu olmaya razı ama bizim çıtamız daha üstte. Demokratik, sosyal, hukuk devletini kurabilmek için evrensel normlar kategorisine girmemiz lazım. İnşallah en kısa zamanda bunu yapacağız. Bilin ki bu halktan kaynaklanan halkın itici gücüyle oluyor. Hiç küçümsemeyin o halkı. Halk ne yaptığını çok iyi biliyor."

Grup Üyesi Yılmaz Erdoğan da süreçle insanların gözyaşının dindiğini ifade etti. İnsanların sürece ilişkin ne düşündüklerinin kendileri açısından önemli olduğunu vurgulayan Erdoğan, şunları kaydetti:

"İnsanların ruh halini gözlemlediğimizde, az tedirgin, kafada biraz soru işaretleri olduğunu, buna rağmen bir Bayram havasını gördük. Soruları var, hafızaları taze ama olandan da çok memnunlar. Çünkü ne olduğunu yakından gördüler. Dolayısıyla hani anketlerde yüzde 80 deniliyor ama benim ölçüme göre yüzde 110'a doğru gidiyor. Beklentiler çok ama herkes mutlu."

 

Halka Açık Şekilde Yapılmaz

Akil İnsanlar Heyeti Güneydoğu Anadolu Bölgesi Grubu Başkanı Yılmaz Ensaroğlu, "Dünyanın hiçbir yerinde bu gibi olaylarda silahların susması ve silahlı unsurların geri çekilme aşamaları halka açık şekilde yapılmaz."

Akil İnsanlar Heyeti Güneydoğu Anadolu Bölgesi Grubu Başkanı Yılmaz Ensaroğlu, "Dünyanın hiçbir yerinde bu gibi olaylarda silahların susması ve silahlı unsurların geri çekilme aşamaları halka açık şekilde yapılmaz. Türkiye'de de bunun böyle yapılmasını beklemek anlamsız" dedi.

Akil İnsanlar Heyeti Güneydoğu Anadolu Bölgesi Grubu üyeleri, Adıyaman'da 93 sivil toplum kuruluşunun temsilcileriyle Türkiye Petrolleri Anonim Ortaklığı (TPAO) konferans salonunda bir araya geldi.

Toplantıya, sivil toplum kuruluşlarının temsilcilerinin üst aramasından geçirilerek alınmasına Grup Başkanı Ensaroğlu tepki gösterdi. Bunun üzerine İl Emniyet Müdürlüğü ekipleri aramadan vazgeçti.

Bu nedenle katılımcılardan özür dileyen Ensaroğlu, Kürt sorununun barışçıl, demokratik yöntemlerle çözümü adına yürütülen süreçte rol oynamak, bir işlevi yerine getirmek amacıyla toplantılar yaptıklarını söyledi.

Çözüm süreciyle ilgili farklı kesimlerden insanların düşüncelerini öğrenmeyi amaçladıklarını belirten Ensaroğlu, "Temel misyonumuz, gittiğimiz yerlerde toplumun farklı kesimlerinden insanların sürece dair değerlendirmelerini, görüşlerini, önerilerini, talep ve beklentilerini, varsa endişelerini, kaygılarını dinlemek. Daha sonra da bunları harmanlayıp hem hükümete, karar alıcılara, siyaset kurumuna hem de genel olarak kamuoyuna sunmak. Ayrıca bizim gibi Türkiye'nin diğer bölgelerine giden arkadaşlarımıza tespitlerimizi, gözlemlerimizi ve değerlendirmelerimizi sunmak" diye konuştu.

Çözüm sürecinde çok fazla özel bilgilere sahip olmadıklarını dile getiren Ensaroğlu, şunları kaydetti:

"Dünyanın hiçbir yerinde bu gibi olaylarda silahların susması ve silahlı unsurların geri çekilme aşamaları halka açık şekilde yapılmaz. Türkiye'de de bunun böyle yapılmasını beklemek anlamsız. Bu yüzden 'kim ne konuştu, hangi şartlar karşılığında ne şekilde çekiliyor', açıkçası çok fazla bakmıyoruz. Çok fazla merak da etmiyoruz.

Çünkü sorunun kalıcı çözümü için sonunda yapılacak olanlar, neticede hükümetin uygulamaları, Meclisten çıkarılacak birtakım yasalarla ya da yapılacak anayasal düzenlemelerle belki de en ideali hepimizin beklentisi doğrultusunda yeni bir anayasayla yapacağı için gözler önünde olacak. Biz de orada vatandaşlar olarak elbette sözümüzü söyleyeceğiz, tutumumuzu alacağız, eleştirimizi yapacağız. Destekleyeceksek desteğimizi belirleyeceğiz ama güvenlik ve silahla ilgili aşamaların da mahrem yürümesine kendimizi alıştırmamız lazım."

Ensaroğlu'nun konuşmasının ardından, toplantı Etyen Mahçupyan'ın moderatörlüğünde basına kapalı devam etti.

 

Güneydoğu'da beklentiler yüksek

Grup üyesi Ahmet Faruk Ünsal da toplantı öncesi gazetecilere yaptığı açıklamada, Adıyaman'ın, şiddetin bütün Doğu ve Güneydoğu'da çok can yaktığı dönemlerde dahi farlılıklarını kendi içinde yaşatabilmiş ender kentlerden biri olduğunu söyledi.

Türkiye'de insanların hem beklentilerini hem sürece dair varsa kaygılarını raporlayarak siyasal karar alıcılara ileteceklerini belirten Ünsal, bir gazetecinin, "Güneydoğu'da barış sürecinde gelinen durum nasıl-" sorusu üzerine, şöyle konuştu:

"Güneydoğu Anadolu Bölgesi'nde çözüm sürecine dair çok yüksek bir beklenti var. Çünkü Güneydoğu, şiddetin en büyük bedelini ödemiş bölge. İnsanların ya çocukları ölmüş, ya dağ başında, ya ülkelerini terk etmiş ya da cezaevindeler. Dolayısıyla bu bölge barışa en fazla ihtiyaç duyan bölge. O açıdan Türkiye'nin diğer yerleriyle kıyaslandığında büyük bir istek ve büyük bir şevk olduğunu görüyorum. Diğer yerlerde tabii ki doğal olarak birtakım kaygılar var. Siyaset kurumunun yapması gereken şey, ümitlerle kaygıları bir arada buluşturarak, herkesin 'benim çözümüm' diyebileceği bir çözüm üretmesidir. Biz de buna yardımcı olmaya çalışıyoruz.

 

Polisin “arama merakına” akil tepkisi

Akil İnsanlar Heyeti Güneydoğu Anadolu Grubu’nun Adıyaman’da sivil toplum kuruluşlarıyla yaptığı toplantıda, davetlilerin üzerinin polis tarafından aranmasına heyet üyeleri tepki gösterdi.

Gaziantep’ten Adıyaman’a gelen Akil İnsanlar Heyeti Güneydoğu Anadolu Grubu’nun Türkiye Petrolleri Anonim Ortaklığı (TPAO) sosyal tesislerinde sivil toplum kuruluşlarıyla yapacağı toplantı öncesi polis sıkı güvenlik önlemi aldı. Olaşabilecek provokasyonlara ve olaylara karşı polis ekiplerinin sıkı güvenlik önlemi toplantının yapılacağı salonda da uygulanınca heyet üyeleri tepki gösterdi. Heyet üyelerinden Kezban Hatemi, “Lütfen emniyetteki arkadaşlar çekilsinler oradan yani. Nereye giriyoruz biz. Arkadaşlar resmi arkadaşları istemiyoruz” dedi.

Davetli listesinde olan kişilerin kimliklerini göstermelerinin ardından üzerlerinin aranmasına tepki gösteren Heyetin Başkanı Yılmaz Ensaroğlu da, üzeri aranarak giren davetlilere, “Aranan arkadaşlar içeri girmesin arkadaşlar durun. Biz davetlilerimizin aranarak içeri girmesini istemiyoruz. Türkiye’nin hiçbir yerinde böyle uygulama görmedik. Dışarıda öyle bekleyin, bende dışarıda bekliyorum heyet başkanı olarak. Bu sorunu Adıyaman polisi çözmüyorsa, bizim davet ettiğimiz insanların üstlerini arayarak içeri alacaklarsa biz o toplantıyı yapmayız hiç gereği yok” diye konuştu.

Daha sonra gazetecilerin tepkisini sorması üzerine polislere eleştirisini sürdüren Ensaroğlu, “İşte güvenlik adına alınan önlemler bazen özgürlükleri kısıtlayabiliyor. İnsan onuruna aykırı uygulamalara da dönüşebiliyor. Biz bunların 80’de, 90’da kaldığını sanıyorduk. Gerçeği bilmiyoruz, nedenini bizde bilmiyoruz ama bu bizim kabul edebileceğimiz bir şey değil. Böyle şey olmaz yani. Bu bizim geldiğimiz 7’inci, 8’inci il ama hiçbir yerde böyle bir sorun yaşamadık. Güvenlik birimleri bir istihbarat almış olabilirler, bizim güvenliğimiz için bunu yapıyor olabilirler. Ama bizim davet ettiğimiz insanlarında en fazla ismini sorarsınız. Allah’tan X-ray cihazı konulmamış. Birde sabıka belgesi falan isteyelim. Böyle şey olur mu? Bu çok abartılıdır. Ben şahsen davetli olsaydım, beni aramaya kalktıklarında dönerdim. Hem davet edeceksiniz, hem de üstümü arayacaksınız. Böyle şey olmaz yani, güvenmiyorsan beni davet etme kardeşim. Bu bize yönelik bir güvensizlik” dedi.

Ensaroğlu’nun bu tepkisinin ardından polisler arama yapmaktan vazgeçerek, giriş kapısından uzaklaştı. Daha sonra sivil toplum kuruluşlarıyla yapılan toplantıya geçildi.

Toplantıya girişte konuşan heyet üyesi Mazlum-Der Genel Başkanı Ahmet Faruk Ünsal ise, akil insanlara yönelik yapılan protestoların sorulması üzerine, “Doğrusu çok fazla protesto olduğunu zannetmiyorum. Milyonluk şehirlerde çok büyük kalabalıkların olduğu yerlerde 40-50, 100 kişilik protestolar olabiliyor, bu da tabi bir şey. Güneydoğu Bölgesi’nde protestolarla karşılaşmadık. Halaylarla, oyunlarla karşılaştık” dedi.

Yılmaz Ensaroğlu, toplumun değişik kesimlerinden sivil toplum kuruluşu temsilcileri ve kanaat önderleriyle yaptığı toplantının açılış konuşmasında, üzerleri aranan davetlilerden özür diledi.

 

Sizden Çok Fazla Bilgiye Sahip Değiliz

Yılmaz Ensaroğlu, toplantıda yaptığı konuşmada, süreç ile ilgili vatandaşın bildiği kadar kendilerinin de bilgisi olduğunu ve bundan fazla bilgiye sahip olmadıklarını vurgulayarak, şunları söyledi:

“Akil İnsanlar Heyeti olarak Türkiye’de Kürt sorununun barışçıl demokratik yöntemlerle çözümü adına yürütülen bir süreçte bir rol oynamak, bir işlevi yerine getirmek amacıyla huzurlarınızdayız. Bu toplantılarda az konuşuyoruz, daha çok dinliyoruz. Çünkü bizde sizlerden çok daha fazla özel bilgilere sahip değiliz. Silahların susması, silahlı unsurların geri çekilmesi gibi bir aşamada olduğumuz için, bu tür aşamalar dünyanın hiçbir yerinde halka açık bir bicimde yapılmaz. Türkiye’de de bunun böyle yapılmasını beklemek anlamsız. Bizde kim ne konuştu? Hangi şartlar karşılığında ne şekilde çekiliyorsa açıkçası bakmıyoruz, çok fazlada merak etmiyoruz. Çünkü sorunun kalıcı çözümü için sonunda yapılacak olanlar neticede hükümetin uygulamaları, meclisten çıkarılacak bir takım yasalarla ya da yapılacak anayasal düzenlemelerle, belki de en ideali hepimizin beklentisi üzere yeni bir anayasa ile yapılacağı için gözler önünde olacak. Bizde orda vatandaşlar olarak, yurttaşlar olarak elbette sözümüzü söyleyeceğiz. Onlar zaten bize açık olacak. Normal bir demokrasi içerisinde işleyeceği için o konuda sabırlı olmak gerekir. Ama bu tür güvenlikle, silahla ilgili aşamanın mahrem yürümesine kendimizi alıştırmamız lazım.” Toplantı daha sonra basına kapalı olarak devam etti.

 

Akil İnsanlar Şanlıurfa’da

Akil İnsanlar Güneydoğu Anadolu Bölgesi Heyeti, Adıyaman ziyaretinin ardından Şanlıurfa’ya gitti.

Akil İnsanlar Güneydoğu Anadolu Bölgesi Heyeti üyeleri Yılmaz Erdoğan, Ömer Rulınduz, Ferhat Bilgin, Kezban Hatemi, M.Emin Ekmen, Murat Belge, Fazıl Hüsnü Erdem, Etyen Mahçupyan, Ebubekir Rençber, Ahmet Faruk Ünsal, Murat Çiçek, ilk olarak Şanlıurfa CHP İl Başkanı Ferhat Karataş ile ardından şehir merkezinde esnafla görüştü.

Şanlıurfa'da temaslarda bulunan Akil İnsanlar, Şanlıurfa CHP İl Teşkilatı ile toplantı yaptı. CHP yönetimi, çözüm sürecine destek amaçlı bazı görüşlerinin bulunduğu dosyayı Akil İnsanlara sundu.

 Kürt sorununa çözüm bulmak için oluşturulan ‘Akil İnsanlar Güneydoğu Grubu, Adıyaman’dan sonra dün akşam Şanlıurfa’ya geldi. Yılmaz Ensaroğlu’nun başkanlık yaptığı heyette, Yılmaz Erdoğan, Ömer Rulınduz, Ferhat Bilgin, Kezban Hatemi, M.Emin Ekmen, Murat Belge, Fazıl Hüsnü Erdem, Etyen Mahçupyan, Ebubekir Rençber, Ahmet Faruk Ünsal ve Murat Çiçek yer alıyor.

 Akil İnsanlar, ilk olarak Şanlıurfa CHP İl Başkanlığını kabul etti. CHP heyetinden görüşmeye İl Başkanı Ferhat Karataş ve il yönetimi katıldı. Burada basın mensuplarına bir açıklama yapan akil insanlar heyeti Başkanı Yılmaz Enser oğlu şunları belirtti:

 "Biz Güneydoğu gurubu olarak gezecek olan ilerimizin sonuncusu olan Şanlıurfa'dayız şu anda. Bizim heyetle görüşmek ve çözüm sürecine katkı sağlamak isteyen Cumhuriyet Halk Partisi de buna katılmak istedi. CHP ve diğer partililerde yapan arkadaşlarımızın da bu konuda duyarlı olmaları bizi çok sevindirdi. Biz bu konuda da teşekkür ederiz. Bizim görevimizde de bu konuda halktan toplamış olduğumuz bilgileri Ankara’ya taşımaktır"

 CHP İl Başkanı Ferhat Karataş ise, "Biz toplumsal uzlaşma açısından gösterdiğiniz çabaları önemsiyoruz. Bizler aslında sizleri birer barış elçisi olarak görüyoruz. Bu nedenle de yapmış olduğun çalışmalarda sizleri takdir ediyoruz. Herkesin de bildiği gibi 30-35 yıl süren bu bir çatışma ortamı içerisinde gençliğimizi geçiren insanlarız. Tabi ki bizim bakış açımız Türkiye'den insanlara ve Türkiye'den barış bakışımız faklı olacaktır. Biz çok travmalar yaşadık. Biz bunların bitmesi için uğraş ve çaba gösteriyoruz" diye konuştu.

 Yapılan konuşmaların ardından CHP Heyeti, Akil İnsanlara dosyayı sundu. Heyet, daha sonra şehir merkezinde esnaf ile görüşecek.

Güne Bakış Haber Merkezi-İHA

 

AdminAdmin