Kategorilenmemiş
Giriş Tarihi : 06-02-2020 17:54   Güncelleme : 06-02-2020 17:54

Deprem’in Etkileri Milli Eğitime Sıçradı

Sivrice depreminin Çelikhan’ı etkilemesi nedeniyle Kamu binalarının dayanıklılığı konusu gündeme geldi ve özellikle İlçedeki okulların riskli olduğu belirlenerek birçok okulun tahliyesine karar verildi.

Deprem’in Etkileri Milli Eğitime Sıçradı
Sivrice depremi sonrasında ardı ardına açıklama yapan uzmanlar, Doğu Anadolu Fay hattı üzerinde özellikle Çelikhan bölümünde 7 civarında bir deprem beklendiğini belirterek buradaki binaların acilen denetlenip gerekli tedbirlerin alınmasını belirtti.

Bunun üzerine Çelikhan Belediyesine ait İş Hanı ve Avcı Kulübü binalarının yıkımına karar verildi. İlçe Milli Eğitim Müdürlüğü ise geçtiğimiz günlerde Barbaros İlkokulunun A-Blok binasının hasar görmesi nedeniyle boşaltılmasına karar verdi. Bugün ise İlçede riskli görülen diğer okul binalarının boşaltılmasına karar vererek öğrencileri başka okula nakledileceği bilgisini paylaştı.
Buna göre Fatih İlkokulu Çelikhan Şehit Şeyho Şişman Anadolu Lisesi binasına, Yunus Emre İmam hatip Ortaokulu Çelikhan Ortaokulu binasına, Cumhuriyet İlkokulu ve ortaokulu Toki İlkokulu binasına, Pınarbaşı Ortaokulu ise Pınarbaşı Çok Programlı Lise binasına taşınacak. Barbaros İlkokulu ve Çelikhan Lisesinin durumu ise henüz netlik kazanmamış durumda.

Bu kararın Okul aile birliklerinden ve öğrenci velilerinden habersiz bir şekilde alınıp mesajla bildirilmesi ise özellikle Cumhuriyet İlk ve Ortaokulu velilerinde büyük tepkiye neden oldu. Konu hakkında açıklama yapan veliler kış ortasında bu taşıma işinin büyük sorunlara yol açacağını, Toki İlkokulunun yürüme mesafesinden çok uzak olduğunu ve öğrencilerin can güvenliğinin riske gireceğini, ayrıca birçok velinin maddi imkanları kısıtlı olduğu için servis ücretini karşılayamayacaklarını belirterek, Cumhuriyet İlkokulu binasında herhangi bir inceleme olmadan, uzman görüşü alınmadan neye göre tahliye kararı alındığını bilmediklerini belirtti.

Öğrenci velileri açıklamalarının devamında; 2 yıl önce okullarda çeşitli incelemelerin yapıldığı ve karot örnekleri alındığını, ancak ne hikmetse okulların çürük raporlarının Sümen altı edilerek gelmediğini, 2 yıl boyunca çürük binalarda yöneticilerin keyfi uygulamasıyla yüzlerce çocuğun hayatının tehlikeye atıldığını ancak Sivrice depremi nedeniyle daha fazla riske girmemek için 2 yıl önceki raporları gün yüzüne çıkararak buna istinaden okul tahliye kararı alındığını, oysa zamanında raporlar dikkate alınıp yeni okullar yapılsaydı bugün böyle bir sıkıntı olmayacağını belirttiler.

Ayrıca yeni yapılan Çelikhan Ortaokulu binasında çok sayıda çatlak oluşmasına rağmen bilimsel bir inceleme yapılmadan, Yunus Emre Ortaokulunun da buraya taşınması ise ayrı bir tartışma konusu oldu.

Tüm bu konulara tepki gösteren veliler isteklerini Kaymakam’a bildirmek için Hükümet binasına geldiler. Ancak Çelikhan Kaymakam’ı Abdullah Demirdağ izne ayrıldığı için buradan Çelikhan Belediyesine giderek burada tepkilerini dile getirdiler. Belediye Başkanı Mustafa Bulut’un da yerinde olmaması üzerine aralarından bir grubu temsilci olarak Adıyaman Valisiyle görüşmek ve hazırladıkları dilekçeyi sunmak üzere Adıyaman’a gönderdiler.

Yıllardır riskli olduğu bilinen binaların yıkılıp yerine yenilerinin yapılacak olması elbette iyi bir şey, ama tüm bu işlerin deprem gelmeden önce yapılması ve insanların mağdur edilmemesi gerekirdi.





 
AdminAdmin