Siyaset
Giriş Tarihi : 10-07-2021 20:46   Güncelleme : 10-07-2021 20:46

CHP'li Tutdere: Son derece barışçıl ve masum bir eylemdi

TBMM Başkanlık Divanı Üyesi ve CHP Adıyaman Milletvekili Av. Abdurrahman Tutdere, tütüne getirilen "yetki belgesi" şartına karşı protesto eylemlerine katıldıkları gerekçesiyle gerçekleşen gözaltılara tepki gösterdi.

CHP'li Tutdere: Son derece barışçıl ve masum bir eylemdi

Milletvekili Tutdere, açıklamasında geçen hafta sonu Adıyaman’da, Malatya’da, Diyarbakır’da ve Türkiye’nin birçok ilinde tütün üreticileri 1 Temmuz’da yürürlüğe giren ve 3 yıldan 6 yıla kadar hapis cezası getiren yasaya karşı anayasa haklarını kullanarak tepkilerini dile getirmek adına bir dizi eylemler gerçekleştirdiklerini bazı noktalarda yolları kapattıklarını anımsattı.

“Operasyonları derhal durdurun”

Eylemlerden sonra iktidar cephesinde özellikle torba kanununa yasanın yürürlüğün ertelenmesine ilişkin bir yasa değişikliği yapılacak çağrısı geldikten sonra tütüncülerin eylemlerini barışçıl bir şekilde sona erdirdiklerini aktaran Tutdere, açıklamasına şöyle devam etti:

“Hiçbir şiddete başvurmadan son derece barışçıl ve masum bir eylemdi, tepkiydi bu  tepkiyi sona erdirdiler. Ve herkes parlemento dan meclisten çıkacak kararı bekliyordu. Ancak tütüncü yasaların ertelenmesine ilişkin kararları beklerken bugün sabah 5’te şafak operasyonu ile tütüncüler evinden bir bir alınmaya başlandı. Şu anda Adıyaman’da bu tütün eylemine katılan anayasa hakkını kullanan ve hükümete iktidara ekmeği için seslenen bütün yurttaşlarımıza hemşerilerimize ciddi anlamda operasyonlar var gözaltılar var. Biz tütüncüye yapılan bu operasyonları doğru bulmuyoruz. Bu operasyonları derhal sonlandırın çağrısı yapıyoruz. İktidara çağrı yapıyoruz. Adıyaman Valiliği’ne çağrı yapıyoruz, operasyonları derhal durdurun. Tütüncüleri dinleyin sorununu dinleyerek ve sorunu yasal yollarla çözerek sorunların çözümü için yapılacak ne varsa onu konuşun tütüncüyle zora başvurarak gözaltı yaparak tütüncünün sorununu çözemezsiniz. Gözaltı baskı ve zorbalık bu sorunu asla çözmeyecektir.”

“AK Parti’nin bazı milletvekilleri tarafından saldırıya uğradık”

Milletvekili Tutdere, “Biz Cumhuriyet Halk Partisi olarak sarmalık tütün üreticilerinin sorunlarını bütün boyutları ile tartışılması ve mecliste kurulacak olan araştırma komisyonuyla tespiti ve çözüm metotlarının geliştirilmesi anlamında bir araştırma bölgesi vermiştir. Ben kürsüde bu araştırma bölgesi gerekçesini açıkladım ve sesi duyurmak adına kürsüyü terk etmedim ve kürsüde eylemleri ile dayanışma adına kürsüyü terk etmeyerek orda kaldım.

Daha sonra meclis başkanı oturuma ara verdi ve daha sonrada AK Parti’nin bazı milletvekilleri tarafından saldırıya uğradık yarın parlemento da çözüm isteyen muhalefet milletvekilleri, iktidar milletvekilleri maalesef yine zora başvurdular saldırıya geçtiler, bize saldırdılar ancak şunu bilsinler ki bize saldırıda yapsalar, baskıda yapsalar, biz bu haklı mücadeleyi seslendirmeye, dillendirmeye devam edeceğiz. Çünkü bu milyonlarca insanın ekmek vesilesi onur meselesi iktidarın bu sorunu çözmek zorunda.” ifadelerini kullandı.

AdminAdmin