Kategorilenmemiş
Giriş Tarihi : 30-07-2018 10:52   Güncelleme : 30-07-2018 10:52

Çelikhan İçmelerinin Bakımsızlığı Tepkilere Neden Oluyor

İlçesimize 18 kilometre uzaklığında bulunan doğal kaplıca suyunun bakımsızlık hali tepkilere neden oluyor.

Çelikhan İçmelerinin Bakımsızlığı Tepkilere Neden Oluyor

Çelikhan’a 18 kilometre uzaklığında olan doğal kaplıca suyunun bakımsızlıktan ve yıllardır yapılamayan çevre düzenlemesinden dolayı çöplüğe terk edilmiş halde bırakılmasına vatandaşlar tepki gösterdi.

Her yıl Temmuz ve Ağustos ayında çevre il ve ilçelerden şifa bulmak için geldikleri bu kaplıcaya ilgililerin duyarsızlığı yüzünden vatandaşların çoğu uzak diyarlara gitmek zorunda kalıyor.

Çelikhan bölgesinde en kaliteli kaplıca suyuna sahip olduğu bilinen bu kaplıca suyunun, başta böbrek taşlarının sökülmesi, mide ülseri, bağırsakların iyi çalışması ve onlarca hastalığa iyi geldiği bilinen kaplıca suyu için yıllardır bir türlü yapılmayan çevre düzenlenmesinden dolayı artık kimseler uğramıyor. Uğrayan vatandaşlar da bu manzarayı görmek istemiyor.

Daha önce tertemiz ve bakımlı olan Çelikhan doğal kaplıcası olan “dağ içmesi” adıyla bilinen kaplıca, son yıllarda yağan yağışlarla beraber yapılan doğal kaplıca kabinin toprak altında kalmasına neden oldu.

Konu hakkında açıklama yapan vatandaşlardan Ümit Deveci, “Malatya’dan geldik. Buraya ayak mantarlarından ve her türlü şifadan bahsettiler. Bizde geldik ama buranın bakımsız olduğunu gürünce hayal kırıklığına uğradım. İnsanların buraya ailece gelmesi verimli fakat bir tedavi alamaması gerçekten yazık, yani böyle bir yerin bakımsız bırakılmaması gerekiyor. En azından yetkililerin bir el atması, buraya bir yapı yapması veya burayı düzenlemesi lazım. Örneğin Malatya’da o kadar güzel tesisler var ki; insanların gelip görmesi lazım. Fakat burada kesinlikle öyle bir şey yok, insanlar aileleri ile gelmişler ama darma dağınık bir yer. Herkes burada bir şeylerden faydalanmak istiyor ama herkes kuyruğa girmiş birbirini itiyor. Bu konuda aileler de rahatsız oluyor, sonuçta buranın bu şekilde olması bu insanlara yazık, yani gerçekten Çelikhan’a yakışmayan bir şey. Buranın daha güzel ve verimli olması için yapılması gereken hizmetler var, zor da değil. En azından bir tesis şeklinde olmasa bile yapabildikleri kadar burayı bir temizleseler yeter. Bu gözde çıkan suyu daha verimli hale getirebilirler. Sonuçta burada bir kaynak var, turistlik tesisi haline de getirebilirler. Yetkililer burayı yapıp, daha verimli, daha etken hale getirebilirler. Burası güzel bir yer, insanlar geliyor, aile geliyor, buranın sayesinde Çelikhan'da bir kalkınma yapılabilir. Gerçekten görüyoruz ki; etraf çöplükten geçilmiyor. Aileler buraya gelmiş, bir gölge bulup altına giriyor. Çünkü yapacak başka hiçbir şey yok. Aile de ister, burada bir tesisin olmasını, yani yetkililerden buranın yapılmasını istiyoruz. Gerçekten yazık, buraya yakışmayan bir tablo, daha verimli şeyler yapıla bilir” dedi.

Mehmet Karakaş da “Malatya-Çelikhan sınır köylerde oturuyorum. Buraya gelmemde hiç memnun kalmadım. Baya bakımsız bir yer, daha önce gelirdim buraya. Bakımlı, güzel içtiğimiz suda şifa görüyordum. Ama şimdi manzaraya baktığımız zaman çöplükten başka bir şey görmüyoruz. O yüzden bu aksam burada kalmayacağız. Çünkü ne suyu var, ne de bakımı var. Gerçekten buraya bir el atmaları lazım. Buraya 28 yıl önce geldim, o bakım yapılan Çelikhan içmecesi nerde ve şimdiki hali göz önünde. O yıllarda buranın bakımı yapılmış, çevre düzenlemesi dört dörtlüktü. Gerçekten eskiden buraya gelip şifa görüp, gidiyorduk. Bu su Allah’ın verdiği ve kaynağıdır, bu bölgede bulunmayacak bir sudur. Buraya gelip görmeğe değer. Gerek yetkilerimiz veya gerekse hükümetimiz burayı temizleyip turizme kazandırılması lazım” diye konuştu.

Çelikhan dağ içmecesinin çevre düzenlemesi ve bakımının yapılması isteyen Ayşe Fatma Karakaş,  “Buraya daha öncelerde gelirdik. Şu anda gelmişim ama buradan memnun değiliz. Bundan daha önce geldiğimizde burada memnun kalırdık. Kaşıntı olsun, diğer hastalıklar olsun, çok fayda gördük. Şu an geldiğimize hiç memnun değiliz. Hastalıkla ilgili şifa aramak için kadınlar olarak duş alamıyoruz. Bir ihtiyaç gideremiyoruz, çok zor durumda kalıyoruz. Bunun için Tayip Erdoğan’a selamlarımı sunuyorum, saygılarımı sunuyorum, buraya bir el atsın ve her tarafa yol yapıyor ve köprü yapıyor, buraya da el atıp düzene koymasını rica ediyorum” şeklinde konuştu.

AdminAdmin