Kategorilenmemiş
Giriş Tarihi : 14-12-2021 13:50   Güncelleme : 14-12-2021 13:50

Çelikhan için yeni bir çağ: Kooperatifler Tütün Alımına Başladı

Çelikhan ve civar bölgelerde üretilen sarmalık kıyılmış tütünlerin yasal bir zeminde üretim ve ticaretinin yapılması için kurulan, S.S. Çelikhan Tütün Üretim ve Pazarlama Kooperatifi yapılan törenle Tütün alımına başladı.

Çelikhan için yeni bir çağ: Kooperatifler Tütün Alımına Başladı
Törene AK Parti Adıyaman Milletvekili / TBMM Milli Savunma Komisyonu Başkanı Ahmet Aydın, Adıyaman Valisi Mahmut Çuhadar, Çelikhan Kaymakamı Abdullah Arslantürk, Çelikhan Belediye Başkanı Mustafa Bulut, Adıyaman Ziraat Odası Başkanı Mehmet Salih Şahan, Kooperatif Başkanı Mahmut İlker Şahin, Ziraat Odası Başkanı Abdurrahman Kaya, Kooperatif üyeleri ve çok sayıda vatandaş katıldı.
Ahmet Aydın konuşmasında:
“Bu Millet adına çare üretmeye başladık, bizler başkaları gibi bu mesele üzerinde siyaset yapmadık, çözüm aradık. Çünkü tütün 1-2 dönümden geçimini sağlamaya çalışan Çelikhan’lı vatandaşların göz nuruydu, çeyizliğiydi, geçim kapısıydı. Geçmişte tütün tabakası taşımanın yasak olduğu günlerden geldik bu günlere. Biz bu konunun siyasetini yapmadık, gerçek anlamda çözümünü bulmaya çalıştık. Hepimiz Tekelin özelleşmesinin Kemal Derviş yasalarıyla olduğunu biliyoruz. O yasalarda bırakın Tütün satışını, bulundurmak dahi 1-3 yıl hapis cezasıyla cezalandırılıyordu. Bizler Ak Parti grubu olarak 50 kiloya kadar taşınmasının serbest bırakılmasıyla Tütünün yasallaşmasının önü açıldı. Adıyaman’da şunu da gördük, bölge dışından getirilen çok miktarda tütünün Adıyaman tütünü gibi gösterilerek satıldığı ve Adıyaman çiftçisinin sömürüldüğüne şahit olduk. Buna engel olmak için gerekli adımları attık ve kanundaki yeni teknoloji ibaresini çıkararak süreci kolaylaştırıldık. ÖTV oranlarını %40’lara kadar düşürdük. Tüm bu düzenlemeler sayesinde Adıyaman’da 18 tane tütün kooperatifi kuruldu, bunların 5 tanesi Çelikhan’da.
Çelikhan adına, Adıyaman adına ve Türkiye adına tarihi bir gün yaşıyoruz, bu bir ilktir. Artık bu günden sonra tütün üreticisi gönül rahatlığıyla tütününü satacak. Bunun için emeği geçen herkese teşekkür ederim.” Dedi.

Adıyaman Valisi Mahmut Çuhadar yaptığı konuşmada:
“Ahengin ve uyumlu çalışmanın bir örneği gösteriliyon bu İlçede. Hizmete yönelmiş bir ilçemiz. Bu nedenle Çelikhanlılar hizmetin en iyisine layık. Bu nedenle görev süremiz boyunca elimizden gelen en iyi şekilde sizlere hizmet edeceğiz. Ben de tütün üretimi yapan bir ailenin çocuğuyum. Devletimiz 2017 de tütünün legal bir şekilde ticaretinin yapılması için bir adım atmıştır. Bize düşen bu yönde Kooperatifler konusunda gerekli adımların atılmasıdır. Bu konuda emeği geçen ve bu işe inanarak Kooperatiflerin kurulması konusunda gece gündüz uğraş veren herkese teşekkür ettiğini belirtti.”

Çelikhan Belediye Başkanı Mustafa Bulut yaptıkları konuşmada Tütünün yasallaşması konusunda emeği geçen ve bu işe inanarak Kooperatiflerin kurulması konusunda gece gündüz uğraş veren herkese teşekkür ettiklerini belirtti.
Yapılan törenin ardından açılışa katılan misafirler Tütün üretim tesisini gezerek tesis hakkında Kooperatif Başkanı Mahmut İlker Şahin tarafından bilgilendirildi.

AdminAdmin