Magazin - Sanat
Giriş Tarihi : 26-03-2014 16:52   Güncelleme : 26-03-2014 16:52

Çanakkale şehitleri Kürtçe anıldı

Adıyaman’da tamamı Kürtçe olan ‘Çanakkale Şehitleri’ adlı tiyatro oyunu sahnelendi.

Çanakkale şehitleri Kürtçe anıldı

Adıyaman Belediye Konferans Salonu’nda Çelikhan Tiyatro Grubu tarafından sahneye konulan ‘Çanakkale Şehitleri’ adlı tiyatroda, Çanakkale Savaşı’nda her kökenden insanın savaştığı ve bu savaşın bu şekilde alındığı vurgusu yapıldı. Çanakkale Savaşı’na katılan bir asker ile ailesinin konu alındığı tiyatroyu Gökkuşağı Derneği düzenledi.

Düzenlenen tiyatro oyununa; AK Parti Adıyaman Milletvekilleri Murtaza Yetiş ve AK Parti Adıyaman Salih Fırat, AK Parti Adıyaman İl Başkanı Av. Halil Fırat, dernek başkanları, STK temsilcileri ve çok sayıda vatandaş katıldı.

Tiyatro oyunu ile ilgili açıklama yapan Gökkuşağı Derneği Başkanı Sezai Yılmaz; “Çanakkale Savaşı da birlik ve beraberliğimizi simgeleyen olaylardan bir tanesidir. O dönemde herkes şahadeti göze alarak İslam’ın son kalesi olan Anadolu'yu emperyalist güçlerden korumak için ortaya büyük mücadele koydular. Bugüne kadar şehitleri anma etkinliklerinin Türkçe olarak yapıldı. Son yıllarda yapılan demokratikleşme paketleriyle insanların Anadolu'nun tarihini Kürtçe olarak öğrenme fırsatı yakalaya bildik” şeklinde konuştu.

Daha sonra konuşan AK Parti Adıyaman Milletvekili Murtaza Yetiş ise şunları söyledi:

“Türkiye toplumunun ya da Anadolu coğrafyasına sıkışmış olan bir toplumun tarihi hikayesini anlatıyor. Çok yeniş bir ülke toprağından imparatorluk bakiyesi olarak ortaya çıka bilen bir topluluğun hikayesini anlatıyor. Bizim belki yeniden milli mücadeledeyken birlik beraberlik kardeşlik derken bu ülkenin her türlü farklı etnik guruplarına beraberlik, kardeşlik çağrısı yaparken, aslında bir yandan da Çanakkale vurgusu yapmaya çalışıyoruz. Çanakkale’de Kürdüyle, Türküyle, Lazıyla, Çerkeziyle bütün bir millet vatanı savunmaya çıkmıştı. Şimdi yine aynı şekilde aslında insanımız kendi ülkesinin geleceğini yeniden inşa etmek için birlik ve beraberliğini korumaya çalışıyor. Yani bu gün hepimize lazım olan şey Çanakkale Ruhu. Bu ruhu çok iyi yansıttığı içinde Çelikhan Tiyatro Grubuna ve Gökkuşağı Derneğine çok teşekkür ediyorum.”

Yetiş, daha sonra son zamanlarda ortaya atılan kasetler ve dinlemeler hakkında da açıklamalarda bulundu. Milletvekili Yetiş, kasetler ve dinlemeler hakkında yapmış olduğu konuşmada şu ifadeleri kullandı:

“Mesele şu, aslında çok farklı sosyolojik anlamda söylüyorum, çok farklı cemaatler var Türkiye’de, burada önemli olan şey, bu ülkenin geleceğine bir tuğla daha ekleye biliyor musunuz. Bu toplumun birliğini, beraberliğini, kardeşliğini pekiştire biliyor musunuz. İşte burada da küçük bir topluluk buna da sosyolojik anlamda cemaat diyebiliriz yine Gökkuşağı Derneği oturmuş bu ülkenin birliğine, beraberliğini vurgulayan bir etkinlik yaptı. Bizlere bir tiyatro gösterisinde bulundu. Yine bu gösteri üzerinden de bize kendi kodlarımıza bir çağrıda bulundu, hatırlatmada bulundu. Tıpkı bunun gibi aslında kendilerine cemaat diyen birileri de yine insanlarımızın birliğine, beraberliğine ilişkin bir takım şeyler işittire bilirdi bize. Bir takım şeyler göstere bilirdi. Keşke son zamanlarda ki kasetler ve dinlemeler yerine, ülkemizi ve insanımızı bunlarla meşgul etselerdi. Buradan Adıyaman’dan da onlara çağrımızdır bu.”

Daha sonra konuşan AK Parti Adıyaman Milletvekili Salih Fırat da şöyle konuştu:

“Öncelik bu tiyatro oyununu düzenleyen arkadaşlarımıza ve Çelikhan Tiyatro gurubuna teşekkür ediyorum. Hakikatten çok güzel bir çalışma yapmışlar. Az ve öz olarak Çanakkale Savaşını o anki Anadolu ortamını Osmanlının son döneminde Türkiye’nin gerçek durumunu anlatmışlar. Yani burada yaşayan Osmanlının son kalesinde yaşayan Anadolu insanlarımız Türkiye işgal altında 7 köşesi işgal edilmiş Çanakkale düşmana dayanmış Çanakkale Boğazından geçmek istiyorlar. Orada o zaman yaşayan insanlarımız dini, namusu ve şerefi için canlarını vermeyi göze alıyorlar. Bütün çocuklarını askere göndererek, yaşlılar gerekirse bizde gideriz kanımızı veririz savaşta yanlarında olacağız diye cepheye gittiler. Anadolu’da yaşayan bütün insanlarımız, Kürtler, Türkler, o bölgede yaşayan herkes cepheye gittiler. Milyonlarca insanımız canını verdi şehit oldu, bu ülkeyi kurdular. Türkiye Cumhuriyetini kuran insanlarımız o zaman en büyük değerimiz olan kuranımıza, dinimize saygı göstererek gittiler. Savaşta zafer kazanıldıktan sonra Türkiye Cumhuriyetini kurmak için birlikte çalışmaya başladılar.”

Yapılan konuşmaların ardından tiyatro oyununda oynayan oyunculara hediyeleri verildi.

foto1233-(500-x-332).jpg

foto12333-(500-x-332).jpg

 

foto123-(500-x-332).jpg

foto-(500-x-332).jpg 

AdminAdmin