Güncel
Giriş Tarihi : 02-02-2013 12:39   Güncelleme : 02-02-2013 12:39

Bediüzzaman'dan 100 yıl sonra Selahaddin Eyyubi Üniversitesi

4 partinin bir araya gelerek onay verdiği üniversite projesi Bölgede heyecan yarattı

Bediüzzaman'dan 100 yıl sonra Selahaddin Eyyubi Üniversitesi

Diyarbakır’da Selahaddin Eyyubi adıyla bir vakıf üniversitesi kurulmasına ilişkin kanun tasarısı, Meclis Genel Kurulu’nda kabul edilerek yasalaştı. Dört siyasi partinin desteğiyle açılmasına karar verilen üniversite, bölgeyi sevince boğdu. ‘Selahaddin Eyyubi’ ismiyle bir üniversite kurulmasının memnuniyet verici olduğunu kaydeden sivil toplum örgütleri, üniversitenin Diyarbakır ve bölgeye yeni bir soluk getireceğini kaydetti.

Selahaddin Eyyubi’nin dünya düzeyinde hoşgörünün sembolü olduğunu vurgulayan sivil toplum temsilcileri ve aydınlar, adalet timsali bir şahsiyetin adıyla faaliyet yürütmenin büyük bir sorumluluğu beraberinde getirdiğini ifade etti. Eski DEP milletvekili Sedat Yurttaş, bölgede çok sayıda üniversiteye ihtiyaç duyulduğunu belirterek, “Selahaddin Eyyubi Üniversitesi uluslararası standartlarda bir eğitim imkanı sağlayacak, gelecek kuşakların yetişmesine katkıda bulunacaktır.” dedi. Üniversitenin bölgeye sosyal, ekonomik ve kültürel katkılar sağlayacağını kaydeden Diyarbakır Baro Başkanı Tahir Elçi, “Selahaddin Eyyubi gibi bölgeden, Kürt olduğu bilinen birinin isminin verilmesi de ayrı bir sevinç kaynağı.” ifadelerini kullandı. Diyarbakır Girişimci İşadamları Derneği (DİGİAD) Başkanı Alaaddin Korkutata da, “Bu üniversite, birlik beraberlik duygularının pekişmesine vesile olacaktır.” diye konuştu. Eğitim-Bir-Sen Diyarbakır Şube Başkanı Yunus Memiş ise “Çocuklarımız kendi dillerinde kendilerini geliştirerek, kültürleriyle ilgili eserleri ortaya çıkaracaktır.” dedi. Diyarbakır Ticaret Borsası Başkanı Fahrettin Akyıl da, “Selahaddin Eyyubi adıyla üniversite kurulacağını öğrenince sanki dünyalar benim oldu.” sözleriyle sevincini dile getirdi. Projenin ‘çok iyi bir adım’ olduğunu kaydeden Dicle Fırat Diyalog Grubu Başkanı Muhiddin Batmanlı ise, “Zazaki ve Kurmanci okutulması da Eyyubi’nin düşüncelerine son derece uygundur.” dedi.

Azadi İnisiyatifi Başkan Yardımcısı Muhammed Akar da şunları söyledi: “Bölgemizdeki bütün sorunların temelinde eğitim sorunu vardır. Yüz yıl önce Bediüzzaman Hazretleri bunu dile getirmiştir. Bölgedeki eğitim probleminin çözümüne katkı sağlayacak proje çok önemlidir.

DİYARBAKIR’IN İLK ÖZEL ÜNİVERSİTESİ

Selahaddin Eyyubi Üniversitesi, İhtiyat Eğitim, Kültür ve Sağlık Vakfı tarafından Diyarbakır’da kurulacak. Üniversitede, iktisadi ve idari bilimler, mühendislik ve mimarlık, ilahiyat, sağlık bilimleri fakülteleri, meslek yüksekokulu, sosyal bilimler, fen bilimleri ve sağlık bilimleri enstitüleri yer alacak. Üniversite bünyesinde ayrıca, ‘yerel diller enstitüsü’ de bulunacak. Enstitüde Kurmanci ve Zazaki lehçelerinde eğitim verilecek. Süryanice üzerine de araştırmalar yapılacak. Selahaddin Eyyubi, Gaziantep’teki Zirve ve Hasan Kalyoncu üniversitelerinden sonra Güneydoğu’nun üçüncü vakıf üniversitesi olacak.

Zaman-Orhan Karanfil'in haberi-RİSALE haber

AdminAdmin