Eğitim
Giriş Tarihi : 31-01-2014 14:57   Güncelleme : 31-01-2014 14:57

Adıyaman’ın Deprem Risk Analizi Belirlendi

“Adıyaman İlinin İstatistiksel Deprem Risk Analizi” adlı proje kapsamında elde edilen veriler, bir rapor haline getirilerek ilgili tüm kurum ve kuruluşların katılımıyla Adıyaman Üniversitesi’nde düzenlenen bilgilendirme toplantısında paylaşıldı

Adıyaman’ın Deprem Risk Analizi Belirlendi

Rektörlük Konferans Salonu’nda  gerçekleşen toplantıya Adıyaman Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Mustafa Talha Gönüllü, Adıyaman Eski Milletvekili ve AK Parti Adıyaman Belediye Başkan Adayı Fehmi Hüsrev Kutlu, Rektör Yardımcısı Prof. Dr. Ahmet Pınarbaşı, Teknoloji Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Turhan Koyuncu, MYO Müdürü Murat Aydın, Kahta MYO Müdürü Doç. Dr. Ahmet Zafer Tel, kamu kurumlarının müdürleri, siyasi parti temsilcileri, sivil toplum kuruluşu temsilcileri, akademisyenler ve ilgili kurumlardan uzmanlar katıldı.

Toplantının açılış konuşmalarını, İnşaat Mühendisleri Odası Adıyaman İl Temsilcisi Özgür Tunç, İl Afet Müdürlüğü Şube Müdürü Abdurrahman Biçeri ve Rektör  Prof. Dr. Mustafa Talha Gönüllü gerçekleştirdi.

Rektör Prof. Dr. Mustafa Talha Gönüllü, konuşmasında depremselliğin Adıyaman için bir dezavantaj olduğunu belirterek, şunları ifade etti: “Adıyaman’ımız Doğu Anadolu Fay Hattı üzerinde 1. derece deprem bölgesinde bulunuyor. Bu durum mühendislikle ilgili çok önemli yapısal tedbirler ile yönetimsel tedbirlerin alınmasını gerekli kılıyor. Bu tedbirleri aldığımız takdirde üzerimize düşen vecibeleri yerine getirmiş oluyoruz ve tabi ki Adıyaman’ımızda, güzel nimetlerin sunulduğu bu yaşam ortamında, bağşedilmiş doğal güzellikler içerisinde, huzurumuza huzur katıp birlikte kardeşçe yaşayarak hayatımızı devam ettirebiliyoruz. Bu bakımdan Adıyaman ile ilgili bu tür deprem risk analizi gibi çalışmalara ihtiyacımız var. Çalışmada emeği geçen herkese ve katılımcılara teşekkür ediyorum.”

Açılış konuşmaların tamamlanmasından sonra Adıyaman Üniversitesi Öğretim Üyeleri; Proje Koordinatörü  Yrd. Doç. Dr. Ulaş İnan ve Proje Yardımcı Araştırmacısı Yrd. Doç. Dr. Kemal Zorlu “Adıyaman İlinin İstatistiksel Deprem Risk Analizi” projesi kapsamında yapılan çalışmaları ve bu çalışmalardan elde edilen verileri yaptıkları sunumlarla paylaştılar.

Yrd. Doç. Dr. Ulaş İnan sunumunda deprem, depremin oluş mekanizması, parametreleri ve çeşitleriyle ilgili katılımcılara genel bilgiler verdi. Türkiye’nin deprem tehlikesi yüksek bir ülke olduğunu dile getiren Yrd. Doç. Dr İnan, şöyle konuştu: “ Bu projenin sonuçlarından biri olarak da Adıyaman ilinde bir deprem eğitim semineri düzenlemeyi düşünüyoruz. Ayrıca öneri olarak da Adıyaman’ın deprem risk haritasının hazırlanarak bunun duyuru olarak halka sunulması için bir çalışma yapılmasını önereceğiz. Bunlar yapıldığı zaman imara yeni açılacak yerlerde deprem riski ayrıntılı olarak saptandığı için yapılacak binaların depreme daha dayanıklı olması bağlamında gerekli önlemler alınmış olacaktır. Uzmanların deprem konusunda her zaman söyledikleri bir şey vardır: Deprem öldürmez, bina öldürür. O yüzden biz zemin hakkında detaylı bilgileri verirsek, yapılan binalar da sağlam olursa en az can ve mal kaybıyla depremden kurtulmuş oluruz.”

Yrd. Doç. Dr. Kemal Zorlu ise “Adıyaman İlinin İstatistiksel Deprem Risk Analizi” başlıklı sunumunda deprem kuşakları, Doğu Anadolu Fay Sistemi üzerinde meydana gelmiş önemli depremler, Adıyaman Fay Zonu, Bozova Fay Hattı,  araştırmada kullanılan yöntemler hakkında bilgiler vererek, araştırma sonucunda elde edilen bulguları katılımcılarla paylaştı.

Adıyaman’da 12,5 yıl içerisinde aletsel büyüklüğü 5’ten büyük bir depremin olma olasılığının %90’dan fazla olduğunu vurgulayan Yrd. Doç. Dr. ZORLU, şunları aktardı: “Adıyaman İlinin İstatistiksel Deprem Risk Analizi” başlıklı proje çalışmamızda Doğu Anadolu Fay Zonu üzerinde, 1900 tarihinden günümüze kadar, Adıyaman ili merkez olmak üzere, 125 km yarıçapında bir daire alanı  içerisinde meydana gelmiş depremlerin istatistiki çalışmaları sonucunda Adıyaman ilinde belirli büyüklükteki depremlerin ne kadar zaman aralığında tekrarlanabileceği hakkında bazı veriler elde ettik.

Gerçekleştirdiğimiz çalışmalar sonucunda genel olarak söyle bir sonuca ulaştığımızı söyleyebiliriz. Adıyaman İlinin Depremsel Risk Analizi aletsel büyüklüğü 3 ve üzeri, 4 ve üzeri, 5 ve üzeri depremler için ayrı ayrı yapılmış ve şu sonuçlar elde dilmiştir. 1900-2013 yılları arasında meydana gelmiş ve aletsel büyüklüğü 3 ve üzerinde olan depremler modellenerek, ardışık deprem oluş zamanları belirlenmiştir. Bu modellere göre, 200 gün içerisinde aletsel büyüklüğü 3’den büyük bir depremin olma olasılığı %98 ‘den fazladır. Yine 200 gün içerisinde aletsel büyüklüğü 4’den büyük bir depremin olma olasılığı %73 ‘den fazla iken 4500 gün (12,5 yıl) içerisinde aletsel büyüklüğü 5’den büyük bir depremin olma olasılığı ise  %90 ‘dan fazladır.

Adıyaman İli tüm Türkiye’de olduğu gibi deprem tehlikesi yüksek bir konumda bulunmaktadır. Bu nedenle yapmış olduğumuz binalarımızın depreme dayanıklı bir şekilde  inşa edilmesi, meydana gelebilecek olası bir depremde ortaya çıkabilecek can ve mal kayıplarının en aza indirilmesi noktasında oldukça büyük önem taşımaktadır.   

 

Adıyaman’ın sorunlarının çözülmesiyle ilgili projelere büyük önem gösteren ve bize  desteklerini esirgemeyen Sayın Rektörümüz Prof. Dr. Mustafa Talha Gönüllü’ye teşekkür ediyoruz."

AdminAdmin