Kategorilenmemiş
Giriş Tarihi : 01-01-1970 03:00

Adıyaman'daki Kobanili çocuklar için TBMM'ye soru önergesi

HDP Şanlıurfa Milletvekili İbrahim Ayhan, Adıyaman'da yaşayan Kobanili çocuklara eğitim ve rehabilatasyon faaliyetlerine valiliğin engel olduğu yönündeki iddialar için TBMM'ye soru önergesi sundu

Adıyaman'daki Kobanili çocuklar için TBMM'ye soru önergesi

 

 

 

 

TÜRKİYE BÜYÜK MİLLET MECLİSİ BAŞKANLIĞINA

 

Aşağıdaki sorularımınİçişleri Bakanı Sayın Efkan ALA tarafından Anayasanın 96.İçtüzüğün 99. maddesi gereğince yazılı olarak yanıtlanmasını arz ederim.

     

                                    

                                                                                                                                                                                                                                            İbrahim AYHAN 

HDPŞanlıurfa Milletvekili

 

 

 15 Eylül’de IŞİD’inKobane’ye saldırısının ardından binlerce Kobane’li Kürt vatandaşı göç etmek zorunda kaldı. Göç etmek zorunda kalan on binlerce Kobane’li Kürt vatandaşının büyük çoğunluğu Suruç ilçesi başta olmak üzereŞanlıurfa il ve ilçelerine yerleştirildiler. Bir kısmı ise çevre illere yerleştirildi.  Kobane’li Kürtlerin yerleştiği illerden biriside Adıyaman ilimizdir. DBP belediyeleri ve halkımız tüm olanaklarını seferber ederek göç etmek zorunda kalan Kobane’li Kürt kardeşlerine barınma ve beslenme ihtiyaçları başta olmak üzere onlara tardım ellerini uzatmışlardır. Devlet yetkilileri elle tutulur ciddi bir sahiplenmeyi üstlenmedikleri gibi DBP belediyeleri sivil toplum örgütleri ve halkın sahiplenişini yer yer engelleme girişiminde bulundukları da bilinmektedir.

Engelleme girişiminin en son örneğini Adıyaman valilisinin tutumunda görmek mümkündür. Adıyaman’da HDP, DBP ve sivil toplum örgütleri öncülüğünde Kobane’li çocuklara kurulan çadırda verilmek istenen eğitim ve rehabilitasyon faaliyetleri valilikçe engellenmek istenmektedir.  Valilikle yapılan görüşmelerde Valinin tehditkâr ifadeler kullandığı iddiaları devletinde Kobane’li Kürt vatandaşlara yaklaşımını ortaya koymaktadır.

 

 Bu bağlamda;

1-                  Adıyaman’da HDP, DBP ve kitle örgütleri öncülüğünde Kobane’li vatandaşların talepleri doğrultusunda kurulan çadırda Kobane’li Kürt çocuklarına verilen Kürtçe eğitim faaliyetleri valilikçe engellenmek istenmesinin nedenleri nelerdir?

2-                 Valilikte heyetin yaptığı görüşmede Valinin heyete “Çadırda Arapça eğitime izin veririz ancak Kürtçe eğitime izin vermeyiz”

AdminAdmin