Kategorilenmemiş
Giriş Tarihi : 03-10-2017 09:48   Güncelleme : 03-10-2017 09:48

Adıyaman'da Tütüncüler Ayaklandı

Adıyaman'da çiftçiler, TBMM'ye sunulan torba yasa tasarısında bulunan kıyılmış tütünün yasaklanmasını protesto etti.

Adıyaman'da Tütüncüler Ayaklandı

Sabah saatlerinde 2 bin kişi ellerinde pankart ve tütünlerle Demokrasi Parkı'nda toplandı. Askerinde katıldığı geniş güvenlik önlemlerin alındığı protestoda toplanan çiftçiler, sloganlar atarak torba yasayı protesto etti.

Toplanan kalabalık adına demokrasi meydanında konuşan Tütün Platformu Başkanı Abdurrahman Tutdere, "Bütün çiftçilerin uykuları kaçtı. Adıyaman'ı büyük bir umutsuzluk bulutu kaplamış durumdadır Bu umutsuzluk bulutunu dağıtacak yeniden aydınlık günleri ortaya çıkartacak yine Adıyamanlıyın kendisi olacaktır. Adıyaman halkının demokratik duruşu ekmeğine sahip çıkışı aydınlık günleri geri getirecektir. Adıyaman kamuyu üzerine düşen görevi yapacaktır. Bizlerde Adıyaman Tütün platformu olarak yıllardan beri bu yasakların kaldırılması için mücadele verdik sizlerle birlikte bundan sonrada alanlarda olacağız. Yasal düzenlemenin geri çekilmesi tütünün önündeki yasakların kaldırılması için mücadelemizi çiftçilerimizle birlikte vereceğiz." dedi.

Açıklamanın ardından toplanan çiftçiler, valiliğe yürüdü. Polisin izin vermemesi üzerine çiftçiler ile polis arasında tartışma çıktı. Çiftçiler çevik kuvvet bariyerini aşarak valilik önünde kadar geldi.

Valilik önünde toplanan çiftçilere seslenen Vali Nurullah Naci Kalkancı,"Temmuz ayında Adıyaman'da göreve başladım. Geldiğim günden beri iki tane konuyla ilgileniyorum. Bir tanesi Samsat'taki deprem İkincisi ise Adıyaman'daki tütün problemi bu iki tane önemli konuyu geldiğimiz günden beri her platformda konuştuğumuz ulaştığımız her kesime iletiyoruz."diye konuştu.

Yapılan açıklamanın ardından çiftçiler dağılmayarak Gölbaşı Caddesi üzerinde bulunan AK Parti binası önüne yürüdü. Burada toplanan çiftçiler bir süre 'istifa' sloganlarının ardından Malatya Caddesine yürüdü. Daha sonra Atatürk Bulvarı valilik kavşağında toplanan çiftiler bir süre yolu trafiğe kapattı.

Vali Nurullah Naci Kalkancı, tekrar vatandaşlara seslenerek, şunları söyledi:

" Bu kanun tasarısında tütünle ilgili düzenleme var. Biz Adıyaman'daki kardeşlerimizin tütünden geçimini sağladıklarını ilettik. En üst düzeyde bakanımızla milletvekillerimizle gerekli hassasiyeti ilettik. Bunu başbakanlığa ilettik. Başbakanımızın da durumdan bilgisi var. Bu kanun tasarısı bu şekilde çıkmayacaktır. Birilerini hedef alarak sorun çözülemez. Ben size durumu özetliyorum. Bu hak aramaya biz de hoş karşıladık. Bu talebinizle, bu mağduriyetinizden sağır sultan bile haberdar oldu. Siz elinizden geleni yaptınız, hak aramanızı yaptınız, biz de hoş karşıladık. Sizin talepleriniz, arzunuz en yüksek yere kadar ulaştı. İnşallah Adıyaman'ın mağduriyeti giderilecektir. Bu eylemden vazgeçelim. Burada da trafiği kapatmakla mağduriyet oluşuyor. Tam 5 saat oldu. Bu kanun tasarısı daha meclisin gündemine gelmedi. Sabredelim, inşallah düzelecek. Adıyaman huzur kenti, barış kenti" dedi. Bu kanun tasarısında tütünle ilgili düzenleme var."

Vali Kankancı'nın konuşmasının ardından toplanan çiftçiler dağıldı.


Kaynak : PHA
AdminAdmin